Pandurević: Srbi da se uzdaju u sebe i da budu odlučni

0

Srbi se moraju uzdati u sebe, boriti se i biti odlučni jer se naziru neki geopolitički vidici koji će ići u prilog ukupnim srpskim interesima, rekao je večeras general Vojske Republike Srpske u penziji Vinko Pandurević na Palama.

Pandurević je prije tribine o temi „Preraspodjela moći u svijetu, rusko-ukrajinski sukob i njihov odraz na regionalne bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje“ novinarima da taj sukob ima značajne refleksije jer je to u suštini globalni sukob.

„Balkan je u ovo vrijeme postao ponovo geopolitički vrlo zanimljiv i interesantan s obzirom da neka pitanja u regionu nisu riješena, a otvaraju se nova na istoku. Sukob je od velike važnosti za NATO u Ukrajini s obzirom da Alijansa pokušava da svoj započeti proces prodora na istoku okonča iako još uvijek nije na prostoru Balkana zatvorila sva pitanja i zbog toga se žuri“, istakao je Pandurević i dodao da su veliki pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku kao jedina moguća uporišta za bilo kakvu vrstu ruskog interesa.

On kaže da o ovim stavovima govori sa aspekta struke, te da događaji koji se odvijaju proteklih 10 mjeseci nisu u sklopu predviđanja koja su bila i sa jedne i druge strane, tako da postoji niz pogrešnih procjena u smislu definisanja ciljeva, angažovanja snaga i na kraju ostvarivanja konačnih rezultata.

Pandurević smatra da su Amerikanci očekivali da Rusija neće energično da odgovori, da će ekonomske sankcije biti dovoljne da se ona sruši i da neće imati podršku zemalja kao što su Kina, Indija i druge, dok Rusija nije očekivala da je takva rusofobija razvijena u Ukrajini.

Što se tiče Balkana i srpskog naroda na ovom prostoru, on će i dalje biti izložen tim velikim pritiscima poručuje Pandurević.

„Postalo je uobičajeno da svi drugi imaju interese na Balkanu osim nas koji tu živimo. Ostalo je da se Srbi uzdaju u same sebe i budu odlučni“, poručio je Pandurević.

Osim Pandurevića, na tribini je govorio i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar, koji je novinarima rekao da rusko-ukrajinska kriza nesumnjivo smanjila mogućnost relativno održivih odgovora budući da se sve polarizuje unutar te podjele između zapadnog viđenja krize u Ukrajini.

„Čini mi se da je za nas važno da mi svoje postojanje koliko god precizno odredimo spram tog svjetskog istorijskog vektora koji se pojavljuje na horizontu u isto vrijeme promislimo svoju poziciju i povučemo određene postupke u skladu sa svojim interesima koji ne moraju uvijek da budu ni ugroženi ni omogućeni kretanjem tog svjetskog istorijskog talasa“, rekao je Lompar.

Predavanje je održano u punom amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama, a organizator je Boračka organizacije opštine Pale.

Predsjednik Predsjedništva paljanske Boračke organizacije Jasna Lazarević Gavrilović rekla je da je ovo druga tribina koju organizuju jer im je cilj da brinu o ključnim pitanjima za ostanak i opstanak srpskoga naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare