„Pametni grad – mogućnost razvoja lokalne zajednice“

1

ISTOČNO SARAJEVO – Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo organizovala je onlajn radionicu o temi „Pametni grad – mogućnost razvoja lokalne zajednice“ tokom koje su učesnicima predstavljeni pilot projekti koji se odnose na oblasti pametne javne rasvjete i pametnih energetski efikasnih zgrada.

Radionica, u okviru projekta „Pametni grad“, organizovana je s ciljem jačanja kapaciteta predstavnika opština i gradova širom BiH, saopšteno je iz Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Učesnicima su predstavljene moguće primjene koncepta „Pametni grad“ i koristi njegove primjene, uz osvrt na dostupne izvore finansiranja inovativnih rješenja, jer, kako se navodi u saopštenju, finansijska sredstva su jedan od ključnih izazova opština i gradova u BiH.

U saopštenju se dodaje da su učesnicima na radionici, koja je održana juče, predstavljeni i primjeri dobre prakse iz Hrvatske i Srbije.

Posebno je istaknut pilot projekat koji je Gradska razvojna agencija realizovala na području opštine Istočna Ilidža, a kojim su, na postojeće stubove javne rasvjete, na šetalištu u Dabrobosanskoj ulici, postavljeni senzori za mjerenje kretanja i kvaliteta vazduha.

Novi sistem ulične rasvjete omogućava uštedu u potrošnji električne energije, a u skladu sa tim i sredstva u budžetu opštine, uz pozitivan uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju.

Realizacija projekta „Pametni grad“ počela je 1. avgusta 2018. godine i trajaće do 31. jula ove godine, a budžet projekta iznosi 2,5 miliona evra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kakav pametni grad samo stavili sliku monitora sa skajpom, nisu svi ni video kameru ukljucili