Paljenjem „Lila“ obilježen dolazak Petrovdana

0

MILIĆI – Oko 1.000 stanovnika Milića večeras je kod Hrama Svetog Nikole prisustvovalo tradicionalnom paljenju petrovskih „lila“, obilježavajući time dolazak velikog praznika Svetih apostola Petra i Pavla.
Prethodno je crkvena litija, praćena kolonom građana, krenula od Doma rudara u centru Milića glavnom gradskom ulicom, da bi, nakon dolaska pred Hram Svetog Nikole, molitve i osveštanja koje je obavio sveštenik LJubiša Vujičić, prisutni mališani zapalili „lile“.

Vujičić rekao je Srni da Crkvena opština Milići već šestu godinu zaredom organizuje paljenje petrovskih lila.

„U našoj hrišćanskoj tradiciji običaj je da se pale petrovske `lile` kao uspomena na svete apostole koji su riječ Hristovu širili i zato su bili progonjeni od mnogobožaca. Stoga su riječ Hristovu pronosili tajno, u katakombama ili pećinama, a onda da bi hrišćani znali da stiže poslanica u neko mjesto palili su vatre po obližnjim brdima i te vatre su predstavljale upravo ove `lile`“, naveo je Vujičić.

U čast Petrovdana upriličen je i prigodan vatromet. Pokrovitelj svečanosti koja je ovim povodom organizovana kod milićkog hrama bio je načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare