Paljenjem badnjaka najavljeno Rođenje Spasitelja (foto)

0

Večeras je u prisustvu više stotina vjernika, nakon večernje liturgije u porti crkve Uspenja presvete Bogorodice u Palama, naložen badnjak, povodom proslave Badnje večeri.

Službama i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo. Ovaj praznik je i posljednji dan šestonedjeljnog Božićnog posta kojim se vijernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rodjenja Hristovog.

Pred hramovima i crkvama na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva večeras su osveštani i naloženi badnjaci.

U prepunoj porti Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji nalaganju badnjaka prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ambasador Grčke u BiH Karlos Gadis i zamjenik ambasadora Srbije u BiH Dragana Božić.

Ovom činu prethodila je služba paroha sarajevskog Vanje Jovanovića.

Nalaganje badnjaka ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu obavljeno je u prisustvu velikog broja vjernika.

Oko hiljadu vjernika večeras je na Sokocu prisustvovalo paljenju badnjaka u porti crkve Svetog proroka Ilije, gdje je prethodno služena Sveta liturgija.

Nakon službe, djeci su podijeljeni slatkiši, a tradicionalno su služeni kuvana rakija i vino.

Badnjak je hrastovo drvo koje u hrišćanstvu simbolizuje drvo na čijoj vatri se u vitlejemskoj pećini grijao tek rođeni Bogomladenac.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/badnje-vece-2014/] width=[54] height=[54] title=[Badnje veče] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments