Paljani rekli „ne“ nasilju

0

U Palama je prije nekoliko trenutaka završen protestni skup u znak sprečavanja nasilja u našem gradu i loše bezbjednosti kome je prisustvovalo oko 5000 ljudi.

Nezadovoljni bezbjedonosnom situacijom u Palama, koja je pogoršana u proteklih dvadeset dana, građani su u protestnoj šetnji izrazili svoje nezadovoljstvo radom opštinskih organa, policije, Tužilaštva i poslali jasnu poruku, da društvo želi veću bezbjednost i ljepšu budućnost u Palama.

Protestni skup je krenuo sa Promenade gdje su se građani počeli spontano okupljati. Drugarice i drugovi iz razreda tragično nastradale Sofije Vukadin su pročitali oproštajno pismo. Suze i tuga na licima Paljana su poslali jasnu poruku sistemu.

U ime Srednjoškolskog centra okupljenim građanima obratila se Anđela Plakalović koja je istakla da je današnji skup alarm i apel lokalnoj zajednici, Centru javne bezbjednosti, vlasnicima ugostiteljskih objekata, ali i roditeljima da pronađu zajedničko rješenje i učine Pale sigurnim gradom.

„Da smo ranije pustili glas, zatražili pomoć i suočili se sa problemima možda bi sve bilo drugačije. Ugašen je mlad život, a mi se plašimo da je ovo tek početak“, upozorila je ona.

Studentski grad, kaže ona, trebalo je da bude oaza mladosti gdje će se svaki mladi čovjek osjećati sigurno i bezbrižno preživjeti najljepše životno doba. „Ali, to više nije moguće“, dodala je Anđela, apelujući na sve institucije da prestanu prebacivati krivicu jedni na druge i zajedno nađu rješenje.

„Sofija, mnogo puta smo čuli da Bog uzima najbolje i danas kad se opraštamo s tobom svjesni smo te istine. Privilegija je bila biti tvoj drug. Ti si dijete našeg grada. Za svakog si imala riječi nade, ljubavi i utjehe. Sofo, veliko izvini jer mi tebi nismo mogli pomoći. Raširi krila i zasjaji aerolom sjaja, počivaj u miru anđele mali“, pročitala je Sofijina školska prijateljica.

Skup, koji je prošao mirno i bez incidenata, obezbjeđivala je policija, a organizovan je posredstvom društvene mreže Fejsbuk. Okupljeni građani na društvenim mrežama su poslali poruku političarima da na skup nisu dobrodošli. Na skupu niko nije govorio osim Sofijinih prijatelja.

Protestna šetnja je spontano krenula ulicama Pala. Noseći majice sa Sofijinom likom i ruže Paljani su se u tišini približili mjestu gdje je izvršeno ubistvo. Ostavljena je slika, cvijeće, prislužene su svijeće i nekoliko hiljada ljudi je zajedno očitalo molitvu „Oče naš“ za pokoj Sofijine duše.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/protest-pale-26-03-2013/] width=[54] height=[54] title=[Paljani rekli „ne“ nasilju] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Facebook galerija

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare