Паљани одушевљени братском Русијом

4

Делегацију Републике Српске из општине Пале на Свјетском омладинском фестивалу у Сочију чинили су Тања Кењић, Богдан Мастиловић и Владана Шекара који су истакли да је земља Русија свима пријатељ, те да Српску и Србију сматрају братским народом.

Дипломирани психолог Тања Кењић рекла је за Срну из Сочија да је Русија показала да је земља која је отворена за све народности, јер је окупила образоване и талентоване младе људе из више од 180 земаља свијета.

„Фестивал нам је пружио разноврсност програма која се огледала у догађајима из области науке, културе, бизниса и спорта, а свако од учесника могао је да пронађе нешто за себе. За некога ко се бави позоришном умјетношћу, било је веома значајно да присуствује културним дешавањима попут концерата, дискусија и предавања“, истакла је Кењићева.

Кењићеву највише радује сазнање да Руси воле Србију и Републику Српску и сматрају братским народом, а у прилог томе говори и чињеница да су на фестивалу могли да присуствују предавањима глумца Милоша Биковића и прослављеног српског режисера Емира Кустурице.

Дипломирани политиколог Богдан Мастиловић каже да је Фестивал младих у Сочију оставио на њега врло снажан утисак па је упознавање, дружење и склапање пријатељстава са другим културама, народима и обичајима непоновљиво искуство.

„Фестивал и олимпијски град ће ми остати у најљепшем сјећању. Одушевиле су ме реакције када кажем да сам из Републике Српске, а Руси са одушевљењем кажу – ви сте наш братски народ, гд‌је се и оцртавају традиционалне везе Срба и Руса“, рекао је Мастиловић за Срну.

Мастиловић сматра да је Русија овим догађајем показала да су у њој сви пријатељи и да је она свима пријатељ.

Дипломирани политиколог-међународни односи Владана Шекара истиче да је организација Фестивала феноменална, да није било застоја с обзиром на присуство 20.000 људи из више од 180 земаља свијета.

„На сваком кораку нас дочекују феноменално, а када кажемо да смо из Републике Српске и Србије, увијек се чује браћо и да смо братски народ. Имају такав осјећај и љубав према нашем народу“, изјавила је Шекара за Срну из Сочија.

Шекара каже да је присуствовала предавањима руских званичника Дмитрија Пескова и Марије Захарове, те синоћ на свечаном затварању Фестивала говору предсједника Руске Федерације Владимира Путина.

Према њеним ријечима, њој ће све ово много значити због остварене конекције са другим људима, много тога научно и једно дивно искуство које ће моћи пренијети својим студентима на Филозофском факултету.

Истичући да је темпо убрзан и да има много обавеза, она је рекла да је данас први слободан дан за обилазак града Сочија и гледања туристичких атракција у овом дијелу Русије.

Свјетски омладински фестивал одржан је од 1. до 7. марта на територији Сиријуса који је основан декретом руског предсједника Владимира Путина.

Фестивал је окупио око 20.000 младих из цијелог свијета, који се баве разним областима људског д‌јеловања – култура, умјетност, политика, спорт и наука.

Програм фестивала обухватао је више од 800 образовних, културних, научних и спортских догађаја, што је за учеснике манифестације драгоцјено искуство.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Занимљива су ова презимена која су испред Општине Пале ишла у Русију. Нек’ путују дјеца.

Zanimljiva su SNSD prezimena koja su putovala.

Ma neee, sigurno su ih birali na osnovu kvaliteta, a ne na osnovu srodničkih veza, dje to kod nas da bude…😁

Da li je bio raspisan konkurs ili neki natječaj za kandidate, kako se vršio izbor omladine koja bi trebala predstavljati Srpsku u Sočiju?