Paljani na ulicama iz predostrožnosti

0

Više hiljada Paljana danas je izašlo na ulice između 15 i 16 časova, zbog apela radio i televizijskih kuća, da bi se mogao ponoviti zemljotres u još jačem obliku od onog koji je zadesio Pale juče oko 15 časova i danas oko 3 časa ponoći. Juče je u Sarajevu u 15.27 zabležen zemljotres čija je magnituda potresa u epicentru bila 3,3 stepeni Rihtera, dok je jutros epicentar bio 16 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, na području planine Ozren. Magnituda potresa u epicentru bila je 3,8 stepeni Rihtera, dok je intenzitet u epicentru bio šest stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotres je noćas probudio Paljane i dok se utisci još nisu slegli, radio i televizijske kuće su apelovale na građane da izađu na ulicu iz predostrožnosti u 15 časova, što je unijelo i malo panike u građane. Fakulteti i škole su obustavili nastavu. Mnoge firme su obustavile rad i radnike poslali na odmor. Seizmeolog Federalnog hidrometereološkog zavoda Ivan Brlek je potvrdio da se radi o lažnoj informaciji, s obzirom da se zemljotresi ne mogu predvidjeti.
„Nijedna važnija  svjetska organizacija nije u mogućnosti predvidjeti tačno vrijeme i mjesto narednog zemljotresa, pa tako ni naša služba. Odgovorno tvrdim da informacija o zemljotresu koji se navodno treba desiti u 16 sati, nije plasirana iz našeg zavoda“ rekao je Ivan.

Na paljanskom šetalištu između 15 i 16 časova je bilo između 2-3000 građana koji su iščekivali zemljotres, koji se na svu sreću nije desio. Mlada lica su situaciju komentarisala kroz osmjeh, dok su nešto stariji građani bili zabrinuti. Mogle su se vidjeti i televizijske ekipe koje su intervjuisale građane.

Oko 16 i 30 časova građani su se počeli razilaziti uz usmjeh i komentar da je uzbuna ipak bila lažna. Nadamo se da će tako i ostati.

www.palelive.com

 


Šta raditi u slučaju zemljotresa?

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je uputstvo za postupanje građana u slučaju zemljotresa u kojem stoje korisni savjeti za ove nepredviđene situacije.

Foto: Ilustracija

Prije zemljotresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć, te određene zalihe hrane.

Za vrijeme zemljotresa bitno je sačuvati prisebnost duha i ne paničiti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakovanu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo podsjećaju da se područje Bosne i Hercegovine, kao i tla okolnih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke, Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću.

sarajevo-x.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare