Palelive na kafi sa članovima ekspedicije „Srpska na krovu Afrike“

0

Članovi ekspedicije „Srpska na krovu Afrike“ koji su 07.12.2008. godine osvojili najvišu tačku Afrike uspješno su se vratili na Pale na Nikoljdan 19.12.2008. Nakon dva dana spavanja i odmaranja ugrabili smo priliku da uz kaficu porazgovaramo o ovom njihovom podvigu.

Prvo što smo uočili bila su njihova preplanula lica. Kažu da je za ovo krivo jako sunce i vjetar koji je pratio ekspediciju na njenom usponu. Izgubili su i po nekoliko kilograma, ali i ne mare mnogo zbog toga. Kažu bitno je da je sve prošlo kako treba i da su zadovoljni ostvarenim ciljem.

Ekspedicija je na put krenula 1.decembra.2008. godine, pa preko Zagreba i Amsterdama stigla u Nairobi. Poslije jedne prespavane noći autobusom su krenuli za Tanzaniju. Prva stanica je bila grad Aruša u kojem su ih dočekali ljudi iz agencije koja im je obezbjedila nosače i vodiče za uspon. Grad Moši je bila sledeća bazna stanica do uspona na Kilimandžaro. U Mošiju su proveli dva dana, nastojeći da prikupe sve potrebne informacije o samom usponu i unajme vodiče, nosače i plate dozvolu za ulazak u nacionalni park Marangu. 4.12.2008. ekspedicija sa logističkom podrškom kreće na uspon. Poslije sat i pol vožnje kombijem stiže do Marangu kapije gdje se kupuje dozvola za uspon. Odobreno im je 5 dana boravka u nacionalnom parku i to je bio vremenski period za koji su morali doći do vrha i nazad. Ekspedicija bez bilo kakvih problema za tri dana uspona osvaja najviši vrh Afrike Uhuru peak 5.895 m. Na vrhu su proveli dvadeset minuta jer vodiči nisu dozvoljavali duže, da ne bi bilo kakvih fizičkih problema. Na vrhu je uslijedilo fotografisanje sa srpskom trobojkom kao i zastavama sponzora ekspedicije. 

Ekpedicija se 09.decembra zvanično odjavila na izlazu iz nacionalnog parka. Dodijeljeni su im certifikati kao dokaz o osvojenom vrhu. Uslijedio je povratak u Moši gdje provode četiri dana, pa u Nairobiu dva dana, koje su iskoristili za obilazak Ngorongoro kratera (Safari) i posjete Masai plemenu. Ekspedicija se potom vraća iz Nairobija preko Amsterdama u Zagreb. U Zagrebu ih je čekao prevoz koji je organizovao Planinarski savez RS, kojim su stigli do Banja Luke i iz Banja Luke autobusom za Sarajevo.

Članovi ekspedicije su iskoristili priliku da se zahvale svim sponzorima, kao i ljudima dobre volje koji su finansijski pomogli ovu ekspediciju. Uspjeli smo ugrabiti i CD sa fotografijama na kojima im iskreno zavidimo, a dio fotografija, kao i video imate priliku da vidite na našem sajtu. Fotografije su smještene u našoj fotogaleriji.

Downloadujte izvještaj ekspedicije

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=gnnkU2ocRck}

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare