Pale u ponedjeljak dobijaju muzej

0

Pale će u ponedjeljak dobiti muzej mitropolije Dabrobosanske, koji će biti smješten u Cekovića kući. U 18.00 časova održaće se osvećenje obnovljene kuće i svečano otvaranje muzeja. Muzej će se nalaziti na spratu kuće, dok će u prizemlju i dalje biti izložena djela Likovne kolonije Pale.

Dio muzeja će sačinjavati zaostavština porodice Ceković: namještaj, slike, porodične fotografije, stare knjige, zapisi, dnevnici sa kraja 19. vijeka. Značajan dio ove postavke će sačinjavati zapisi iz 1929. – 1935. godine učiteljice Narodne osnovne škole u Palama Natalije Ceković, koji predstavljaju svjedočanstvo srpske građanske porodice sa početka 20. vijeka.

Drugi dio muzeja će ispuniti ikone sa ikonostasa crkve u Nišićima, rad Špire Bocarića i zaostavština Srpskoj pravoslavnoj crkvi Vojislava Damjanovića (likovna djela).

Boravili smo u Cekovića kući za vrijeme uređenja muzeja i na prvi pogled smo bili oduševljeni urađenim. U ponedjeljak je najavljen dolazak Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, koji se posebno zalagao za uređenje ovog muzeja.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare