Pale – Herceg Novi, biciklom za jedan dan!

0

Sekcija planinskog biciklizma planinarskog društva „Javorina“ (ubrzo biciklistički klub „Javorina“), je u nedjelju 08.08.2010. organizovala jednodnevnu biciklističku turu na relaciji Pale (Republika Srpska) – Herceg Novi (Crna Gora). Dionicu dugu 285km su za 13 i pol sati efektivne vožnje savladali naši biciklisti: Marko Koroman, Miroslav Klačar i Mladen Lukić. Ekspedicja je krenula sa Pala u 03:30 h i nakon prolaska kroz gradove Istočno Sarajevo, Trnovo, Brod, Tjentište, Gacko, Bileća, i Trebinje, je u 20:30h konačno stigla u Herceg Novi. Takođe, savladani su i sljedeći planinaski prevoji: Rogoj, Prjeđel, Čemerno i Zupci. Bicikliste je pratio auto sa logistikom (servisom i rezervnom opremom), a na svu sreću, nije bilo nikakvih tehničkih problema i kvarova.

Biciklisti nisu pravili duge pauze, a najveći umor je stigao nakon Trebinja i uz granični prevoz Zupci. Ovo je ujedno prvi put da se organizuje jednodnevna biciklistička tura na ovoj dionici, a prošle godine je vožena jednodnevna tura na relaciji Pale – manastir Ostrog, koja je kraća za 40 km.

Ekspedicija je organizovana u sklopu priprema za „Pale-Hilandar 2010“, poklonički put na biciklima do Svete Gore, na koji se naši biciklisti: Miroslav Klačar, Miloš Golić, Miroslav Jokić, Marko Koroman, Aleksandar Zeković, Mladen Lukić, te Žarko Budinčić iz P.D. „Vučji zub“ Trebinje, spremaju, ako Bog da, krenuti 27. avgusta 2010. Od 16. do 18. jula ove godine je već odvežena i dvodnevna varijanta „Pale-Herceg Novi“, a ovo je inače već šesti put da se organizuje biciklistička ekspedicija na ovoj relaciji i nadamo se da će ovaj sportski događaj, u dogledno vrijeme zadobiti i tradiconalnu karakteristiku.

Manastir Hilandar nam je dao blagoslov za posjetu od 03. do 04. septembra 2010. , a ta dionica je prvi put odvežena 2008. godine u junu, kada su šestorica naših biciklista za šest dana stigli do Srpske Carske Lavre, manastira Hilandar na Svetoj Gori Atonskoj. Tadašnje etape su bile: Pale (Srpska) – Šljivovica(Srbija), Šljivovica (Srbija) – Kruševac (Srbija), Kruševac (Srbija) – Vladičin Han (Srbija), Vladičin Han (Srbija) – Veles (Makedonija), Veles (Makedonija) – Solun (Grčka) i Solun (Grčka) – Jersos (Grčka). Ove godine se namjerava održati isti raspored, s tim što će završna etapa biti u Uranopolisu, umjesto Jersosa.

(Mladen Lukić – www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare