Pale dio najvećeg svjetskog pokreta „Sat za planetu Zemlju“

0

U organizaciji Savjeta mladih Pale, Omladinskog kluba Crvenog Krsta Pale i našeg portala, a uz podršku opštine Pale, sinoć je u Palama obilježen „Sat za planetu Zemlju“ (Earth Hour).

Pale su već drugi put za redom dio najvećeg pokreta u svijetu, koji ima za cilj da podigne svijest o potrebi preduzimanja akcija ekološkog karaktera, kako bi se klimatske promjene na planeti Zemlji usporile.


Riječni rak (Astacus astacus)

Svjetla su u 20.30 časova ugašena na paljanskoj „Promenadi“ i u „Olimpijskom parku“, gdje smo pokušali svijećama iscrtati riječnog raka (Astacus astacus) dugog oko 6 metara. Nekako simbolično, njegovoj ugroženosti i izumiranju u našim rijekama, vjetar je gasio svijeće, pa je riječni rak „oživio“ svega nekoliko sekundi. Uprkos jakom vjetru, cilj je postignut i oko 150 okupljenih sugrađana, uglavnom mladih, je urezalo u svoje pamćenje sliku ove rijetke vrste, koja izumire u našim zagađenim rijekama.

Kako je običaj, bez korišćenja električne energije, čuli su se samo zvuci gitara, koje su svirali naši talentovani sugrađani Jovan Pelemiš i Đorđe Kulina. Okupljanje u Palama, povodom „Earth Hour-a“ je kao i prošle godine bilo najmasovnije u BiH.

Akcija „Sat za planetu Zemlju“ je organizovana i u Banjaluci gašenjem svjetala 60 minuta na zgradama u užem centru grada.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/earth_hour_pale_2012/] width=[88] height=[70] title=[Earth Hour Pale 2012] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb88_] thumb_cache_dir=[thumbs88] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare