Paketići za djecu sa poteškoćama u razvoju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pravoslavna omladina pri Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu organizovaće u nedjelju, 5. januara, podjelu paketića za članove Udruženja omladine i roditelja “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajeva, odnosno za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Paketići će biti podijeljeni u prostorijama Udruženja, sa početkom u 12.00 časova.

Direktor Udruženja Zdenka Marić rekla je Srni da Pravoslavna omladina, sa kojom imaju odličnu saradnju, i na ovaj način pokazuje da vodi računa o djeci sa poteškoćama u razvoju.

“Uoči praznika Udruženje je, u saradnji sa Pravoslavnom omladinom, organizovalo tri radionice za izradu predmeta tehnikom ukrašavanja na staklu. Ove radionice su prilagođene radnoj sposobnosti naših članova, omogućavaju njihovu integraciju u društvo i otvaraju mogućnost da i drugi prepoznaju njihove preostale sposobnosti”, navela je Marićeva.

Prema njenim riječima, Udruženje je tokom prošle godine dosta dobro radilo, što potvrđuje nekoliko projekata realizovanih uz pomoć ambasada Norveške i Ujedinjenih Emirata u BiH, donacije jednog književnika koji je želio da ostane anoniman, te izvrsne saradnje sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo LJubišom Ćosićem, koji je obećao dalju podršku u njihovom radu.

Marićeva je istakla da je Udruženje pružilo materijalnu pomoć za liječenje nekoliko djece sa poteškoćama u razvoju, da je jedno dijete besplatno uključeno u vrtić i da su nastojali da se Dramska i Krojačka radionica održavaju u kontinuitetu tokom cijele godine.

“U vrtiću imamo 54 djece, među kojima je 16 sa određenim razvojnim poteškoćama, uglavnom govornim. Sa nama je i nekoliko starijih članova koji su završili specijalno obrazovanje i koji su veoma aktivni u Udruženju. Oni su evidentirani u Birou za zapošljavanje, ali teško da će u ovakvoj situaciji dobiti radno mjesto. Za njih i za njihovu porodicu bitno je da nisu sami i da imaju neki cilj”, istakla je Marićeva.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo sve većom podrškom šire zajednice, koja je konačno prepoznala značaj ove ustanove i naglasila izvrsnu saradnju sa Srednjoškolskim centrom Istočna Ilidža, čiji volonteri njeguju poseban senzibilitet prema hendikepiranim osobama koje žele da se druže sa ljudima iz okruženja.

“Ljudi su počeli da cijene rad Udruženja i pomažu nam na razne načine. Počeli su obraćati pažnju na ovu djecu, što je veoma pozitivan korak u postojećoj situaciji. Tako su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH djeci donijeli igračke i slatkiše, dok su Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenje i Fudbalski savez Republike Srpske kupili čestitke koje smo napravili i prodavali”, navela je Marićeva.

Ona je napomenula da će Udruženje “Vratite nam osmijeh” sredinom januara svečano obilježiti 15 godina postojanja i rada i da će to biti prilika da se još jednom podsjeti na dostignuća iz proteklog perioda i ukaže na potrebe populacije koja nikako ne smije biti zaboravljena i prepuštena sama sebi.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments