Ozvaničen početak radova na dionici puta Pale-Jahorina

4

Na Palama je danas ozvaničen početak rehabilitacije regionalnog puta na dionicama Pale-Bistrica i Bistrica-Jahorina, u dužini oko 11 kilometara, ukupne vrijednosti 5,4 miliona KM. Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je novinarima da su danas obilježili početak radova na izgradnji važne putne komunikacije za građane Istočnog Sarajeva, koja će riješiti problem koji je postajao u prethodnom periodu.

„Završetkom rekonstrukcije ovoga putnog pravca, koji će biti spojen sa nedavno završenim putom Jasik-Trijangla, grad Istočno Sarajevo i opština Pale dobiće novu međusobnu putnu komunikaciju, koja je izuzetno značajna za stanovnike ovih lokalnih zajednica. Putna komunikacija Pale – Istočno Sarajevo biće na visokom nivou i po pitanju bezbjednosti saobraćaja“, naglašava Ćorić.

On kaže da je rekonstrukcija ovog putnog pravca jako važna zbog Jahorine i svih investicija koje Vlada Srpske ima na ovoj planini, a koja ove godine iznose 100.000.000 KM.

Ćorić navodi da Vlada Republike Srpske i Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“ planiraju i druge investicije, a jedna se trenutno radi na Jahorini, gdje će ubrzo krenuti i izgradnja pasarele, kao i niz drugih projekata koji su važni za ovaj kraj.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Davor Kostrešević rekao je da je rok za izvođenje radova 90 dana, a zbog zahtjevnih procedura biće podijeljen na tri dionice.

„U prvoj dionici izvodiće se radovi od Pala do čvorišta na Trijangli, gdje se dolazi do spoja sa nedavno rehabilitovanim putem Jasik-Trijangla. Zatim, dolazimo do sepertine `Osmice`, koja se spaja sa novim putem koji je u fazi izgradnje i njegova dužina je oko 1,3 kilometra. Putni pravac dalje ide prema Olimpijskom centru `Jahorina` i time obuhvatamo jednu cijelinu, čime će biti olakšana komunikaciju od Pala do Jahorine“, objašnjava Kostrešević.

Kostrešević navodi da se projekat u potpunosti finansira iz sredstava Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“, koje čini sve da i u ovom dijelu Srpske da doprinos i podršku rehabilitaciji putnih komunikacija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ističe da je rehabilitacija puta jako važan projekat za cijeli grad, te da je to pokazatelj da Vlada Republike Srpske nastavlja podršku ovome kraju.

„Kada se radovi završe imaćemo dobru povezanost Jahorine iz dva pravca i to iz Istočnog Novog Sarajeva i Pala. Turisti će tokom cijele godine bez problema bezbjedno dolaziti. Vjerujem da će dio radova biti završen ove godine, a drugi dio naredne“, rekao je Ćosić i dodao da će sa „Putevima Republike Srpske“ nastaviti da radi na drugim projektima na području Istočnog Sarajeva.

Ćosić navodi da ih je ministar Ćosić upoznao o projektu izgradnje treće trake regionalnog puta preko Romanije koja će obezbijediti bolju saobraćajnu povezanost.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ovaj infrastrukturni projekat samo nastavak ulaganja Vlade Srpske u razvoj opštine, te izrazio nadu da će vremenske prilike izvođaču dozvoliti da u planiranom roku završi radove.

„Ovo je još jedan infrastrukturni projekat koji treba da pomogne razvoju turizma, ali i razvoju Jahorine kao olimpijske ljepotice. Nažalost, već ulazimo u zimski period, ali bitno je početi i postoji mogućnost da uspijemo završiti prvi dio do raskrsnice Trijangla, što će biti sasvim dovoljno za zimsku sezonu“, navodi Jugović.

On dodaje da na ovaj način dokazuju da je lokalna zajednica usmjerena prema razvoju infrastrukturnih projekata u saradnji sa Vladom Srpske i nadležnim ministarstvima.

Jugović je naveo da će za vrijeme izvođenja radova saobraćaj teći naizmjenično jednom trakom, ali bez prekida.

Izvođač radova je konzorcijum „Kozaraputevi/Bijeljinaput“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ne bi Mile bez para, ne bi.da de kladimo.

a aa pomozi boze, pa zar se nije moglo poceti po zavrsetku sezone nego na pocetku.
a ako ne probiju rok ja ga sijecem

Da li je ovo bas pravo vrijeme za početak rekonstrukcije ovog puta,a kada mislite rekonstruisati put Han pjesak – Podromanija,na sve lici ali na asfalt ne liči.

obratite paznju da ovaj put bolje napravite put.