Ozvaničen početak radova na dionici puta Osmice – Bistrica

3

Na Jahorini je danas ozvaničen početak izgradnje nove trase na dionici Osmice-Bistrica, u dužini 1.335 metara, ukupne vrijednosti 2.200.000 KM.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić, koji je prisustvovao početku radova, rekao je novinarima da će izgradnjom nove trase biti rasterećena gužva u Olimpijskom centru /OC/ „Jahorina“, posebno tokom zimske sezone, čime će turizam dobiti na značaju.

On je naveo da će novi put obuhvatati potpuno novu saobraćajnicu, sa dvije saobraćajne trake i dva mosta, te dodao da je rok za završetak 180 radnih dana.

„Rehabilitacija puta P-446, u zoni OC `Jahorina` je dužine 1.335 metara“, rekao je Nešić i dodao da će put biti probijen prije početka zimske sezone, a nakon toga sa početkom nove građevinske sezone završen kompletno.

Nešić je istakao da preduzeće „Putevi Republike Srpske“ zapošljava domaće firme i radnike da bi svaka uložena konvertibilna marka ostala u Republici Srpskoj.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek rekao je da je Jahorinu prošle godinu za 120 dana posjetilo 500.000 ljudi, što je stvaralo veliki pritisak na saobraćajnu infrastrukturu.

„Novom dionicom ćemo riješiti ulaz i izlaz sa planine, kao i kolaps u saobraćaju koji se dešavao posljednje tri godine“, naglasio je Elek.

On je rekao da je ovo samo jedna u nizu velikih investicija preduzeća „Putevi Republike Srpske“ u Olimpijski centar, te naveo da je put projektovan prije 20 godina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ovo veliki i dugo očekivani investicioni poduhvat i zahvalio preduzeću „Putevi Republike Srpske“ i Vladi Srpske, kao i svima koji su učestvovali u pripremi ovog projekta.

„Put će pomoći rasterećenju saobraćajne gužve na Jahorini, jer iz sezone u sezonu vidimo da sve veći broj turista dolazi na planinu“, istakao je Jugović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković naglasio je da će nova dionica značajno promijeniti saobraćajnu infrastrukturu na Jahorini i olakšati komunikaciju kada je riječ o saobraćaju na planini.

Direktor preduzeća „Romanijaputevi“ Mirko Pandurević, koje je izvođač radova, obećao je da će ispoštova zadate rokove i potruditi se da put bude izgrađen i prije, jer je neophodan Jahorini.

Današnjem početku radova prisustvovali su i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Trnovo Miodrag Gagović, kao i zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Postovani sugradjani, minihidrocentrale su nista za pravljenje puta preko izvorista Bistrice, kojim se napaja pola Pala i Stari grad u Sarajevu vodom. Pa majku mu, raditi put u vodozastitnoj zoni, je zlocin prema svom narodu. Pa komunisti bi tuda napravili put da im je struka dala dozvolu, ne bi obilazili izvoriste osmicama.

Cijeli ovaj clanak ispisan a ni rijeci o ekologiji, zastiti zivotne sredine i ocuvanju nase prelijepe prirode… Unisticemo sve sto nam je vrijedno u okolini.

Ljudi ujistavaju vodozastitnu zonu i prirodni park.
Prolazio sam cesto tim putem i tu su bili mostici i predivna pjesacka staza (napravio Aco Lazarevic) uz rijeku Bistricu.
Ima li gdje da se struka pita nesto ili samo ovo novokomponovani direktori preduzeca koji su tu zalutali i jedino sto znaju je da daku 100 maraka za glas na izborima a vode firme od strateskog znacaja za ocuvanje Republike Srpske.
Sramota!