Ozvaničen početak rada na operi „Petrovdan“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je ozvaničen početak rada na prvoj operi u Republici Srpskoj pod nazivom „Petrovdan“, projektu od posebnog republičkog značaja čiji su ciljevi usaglašeni sa ciljevima Strategije razvoja kulture Republike Srpske za period od 2017. do 2022. godine.

Opera „Petrovdan“ trebalo bi da bude realizovana u koprodukciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Produkcije „Forum teatar“ Istočno Sarajevo, uz učešće studenata i profesora Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Hora „Sloga“, Etno-grupe „Petrovdan“ i članova kulturno-umjetničkih društava „Slavija“ i „Bratstvo“ Vojkovići, na čelu sa rediteljem Vitomirom Mitrićem, kompozitorom Mladenom Jankovićem, saradnikom Peđom Hartom iz Istočnog Sarajeva i piscem libreta Vidom Davidović, dramaturgom iz Banjaluke, uz koreografiju i kostime Branka Pjevića iz Istočnog Sarajeva.

Ukupan broj učesnika u projektu je oko 60 aktera.

„Ovaj projekat dobio je dio sredstava na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ali je neophodno da se obezbijede dodatna sredstva za završetak projekta“, rekao je Mitrić danas na konferenciji za novinare.

On je pojasnio ulogu „Forum teatra“ u realizaciji ove nacionalne opere, koja bi trebalo da sadrži i određene modernističke komponente savremenog umjetničkog djela, i zahvalio svim saradnicima koji su prihvatili učešće u realizaciji ovog projekta.

Prema njegovim riječima, opera „Petrovdan“ priča je o nesrećnoj ljubavi, životu Srba uoči početka Prvog svjetskog rata, ulozi Srpske pravoslavne crkve u zaštiti srpskog življa i kulturno-istorijskog nasljeđa.

„Ovo bi trebalo da bude kruna rada svih institucija sa područja grada Istočno Sarajevo koje se bave kulturnom djelatnošću i umjetničkim stvaralaštvom, kao i očuvanjem srpske tradicije“, poručio je Mitrić.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo Republike Srpske još prije tri godine podržalo ovaj projekat i odobrilo određena sredstva za njegovu realizaciju. Mitrić očekuje i podršku lokalnih vlasti.

Dirigent hora „Sloga“ Stefan Mojsilović naglasio je da se radnja ove opere u značajnom dijelu ovog istinski vrijednog projekta održava i tokom sabora u porti hrama „Sveti Sava“ u Blažuju, kolijevke srpskog naroda, čiji je nastavak grad Istočno Sarajevo.

„Ovo je idealan način da još jednom pokažemo da se ne odričemo naše tradicije, naše Srpske pravoslavne crkve i da ćemo vječno braniti interese srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Mojsilović.

On je podsjetio da je „Sloga“ još 1896. godine učestvovala u gradnji, prvo srpske škole, a potom i crkve u Blažuju.

Janković se kratko obratio novinarima i izrazio zadovoljstvo što je baš Istočno Sarajevo izrazilo spremnost da vlastitim kapacitetima realizuje ovaj kulturno-istorijski projekat, koji je od izuzetnog značaja ne samo za grad, nego i Republiku Srpsku.

On je izrazio nadu da će ovaj izazovni umjetnički projekt doživjeti punu realizaciju, afirmaciju i širu društvenu promociju.

Učesnici današnje konferencije za novinare izrazili su nadu i uvjerenje da će i ovaj, kao i sljedeći kulturno-umjetnički projekti u velikoj mjeri doprinijeti snažnoj afirmaciji umjetničkog stvaralaštva na području Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, ali i u okruženju.

Opera bi trebalo da bude pripremljena za premijeru do početka septembra, a moguće je da bude uvrštena i u program otvaranja zgrade narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu, koja je u izgradnji.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare