Ozvaničen početak izgradnje kružnog toka

0

U Istočnom Sarajevu danas je ozvaničen početak radova na izgradnji kružne raskrsnice na ukrštanju ulica Ive Andrića, Nikole Tesle i Vojvode Radomira Putnika sa regionalnim putem Lukavica-Pale.

Početak radova ozvaničili su vršilac dužnosti direktora Javnog preduzećča „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić, direktor preduzeća „Prijedorputevi“ iz Prijedora Radenko Crnogorac i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić.

Nešić je rekao novinarima da je rok za završetak radova 90 radnih dana, te da vrijednost radova zajedno sa izgradnjom još jednog kružnog toka na području mjesne zajednice Lukavica, za koji je takođe potpisan ugovor, iznosi 450.000 KM.

„Po završetku radova dobićemo raskrsnicu sa većom propusnom moći i na taj način bezbjedniji saobraćaj za sve učesnike – vozače i pješake“, naveo je Nešić.

On je podsjetio da su preduzeće „Putevi Republike Srpske“ i opština Istočno Novo Sarajevo još prošle godine potpisali međusobni sporazum u kojem je navedeno da će imovinsko-pravne odnose i projekat uraditi opština, a da će kompletne radove finansirati „Putevi Republike Srpske“.

„Želim da kažem da Vlada Republike Srpske, kao i njena javna preduzeća, nesmetano funkcionišu. Uglavnom sve projekte finansiramo iz vlastitih sredstava, a tek mali dio iz kredita, što je zasluga kako Vlade, tako i rukovodstva `Puteva Republike Srpske`“, istakao je Nešić.

Osim potpisanih ugovora za izgradnju dva kružna toka, u toku godine predviđena je izgradnja još dva kružna toka, kod Tržnog centra „Tom“ i u naselju „Kula“, gdje je evidentan veliki problem u odvijanju saobraćaja, a za koje je predviđeno po 500.000 KM.

On je dodao da će preduzeće na čijem je čelu, krenuti u rekonstrukciju puta preko Trebevića ukoliko budu imali finansijska sredstva.

„Mislim da je najbitnije da se završi put Trijanga-Jasik i na taj način povežemo tri najjače opštine–Istočnu Ilidžu, Istočno Novo Sarajevo i Pale, koje čine srce Istočnog Sarajeva. Osim toga, sa putnom komunikacijom koju predviđamo na Jahorini, želimo da omogućimo još bolje uslove za turizam na toj planini“, kazao je Nešić.

On je dodao da će ovo javno preduzeće u ovoj godini izdvojiti 10 miliona KM za putnu infrastrukturu u Sarajevsko-romanijskoj regiji što, kako je rekao, govori o značaju ove regije za Republiku Srpsku, značaju grada Istočno Sarajevo, kao i dobroj saradnji opštine Istočno Novo Sarajevo sa Vladom Republike Srpske, pa i njihovim preduzećem.

Ističući kako su tek sada stvoreni uslovi za početak radova, direktor „Prijedorputeva“ Radenko Crnogorac naveo je da će nakon pripremnih radova koji će trajati petnaestak dana, uslijediti radovi punom parom.

„Najveći problem predstavljaće organizacija izvođenja radova s obzirom na veliku frekvenciju saobraćaja. Mi smo se već suočavali sa ovakvim izazovima i nadamo se da će sve proteći bez problema“, izjavio je Crnogorac.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić smatra da današnje dešavanje govori o ravnomjernom razvoju Republike Srpske.

Zahvalivši Vladi Republike Srpske na pomoći i Nešiću, koji im je pomogao u obezbjeđenju sredstava, Ćosić je izvođaču radova zaželio da posao obave brzo i bez problema.

„Podaci kažu da je ovo druga najfrekventnija regionalna saobraćajnica u BiH. To znači da proces izvođenja radova ovdje neće biti ni malo lak i da će građani morati da pokažu malo strpljenja“, kazao je Ćosić.

On očekuje da će veoma brzo početi i izgradnja drugog kružnog toka u mjesnoj zajednici Lukavica, a potom i preostala dva u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments