Ovogodišni budžet rebalansom povećan za 268.000 KM

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu od 15.155.000 KM, što je povećanje za 268.000 KM ili za 1,8 odsto u odnosu na planirani budžet, te Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 10.278.000 KM, što je za oko pet miliona KM manje u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu.

Nacrtom rebalansa budžeta poreski i neporeski prihodi planirani su u iznosu od 8.885.136 KM, što je povećanje za 321.636 KM ili za 3,76 odsto u odnosu na planirani budžet.

Primici od zaduživanja iznose, kao i planom budžeta, 5.286.500 KM u skladu sa odlukom o kreditnom zaduženju grada, a realizovani su 30. septembra.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 10.278.000 KM, što je za oko pet miliona KM manje u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 6.552.000 KM, a najvećim dijelom sastoje se od prihoda po osnovu PDV-a i čine 64 odsto ukupnih budžetskih sredstava.

Neporeski prihodi planirani su u iznosu od 2.523.879 KM, što je na približno istom nivou kao u ovoj godini.

Planirani su grantovi od 96.521 KM, transferi između i unutar jedinica vlasti od 21.000 KM, primici od naplate datih zajmova od 560.000 KM, ukupni primici za nefinansijsku imovinu od 500.000 KM i ostali primici u iznosu od 22.600 KM.

U budžetu za narednu godinu rashodi su planirani u iznosu od 10.276.000 KM, a najveći dio oko 8,7 miliona KM namijenjen je za tekuće rashode.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je usvojeni rebalans budžeta pokazao da je Gradska uprava dobro upravljala budžetom i da ga je precizno isplanirala, te da je i ova poslovna godina uspješto realizovana.

Kada je u pitanju nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 10.278.000 KM, Vuković je istakao da je kreiran bez kreditnih zaduženja, što je veoma važno, izrazivši nadu da će do kraja decembra biti i usvojen.

Vuković je rekao da je Skupština danas donijela odluku o prodaji objekta bivše Skupštine grada /objekat Kikinda/, o kojem je Gradska uprava vodila računa i nakon napuštanja i koji je u zadovoljavajućem stanju.

On je izrazio nadu da će u postupku prodaje biti pronađen investitor koji će imati interesa da taj objekat prilagodi turističkim potrebama, pošto je turizam privredna grana koja je na Palama u ekspanziji.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da su odbornici ove stranke bili uzdržani prilikom glasanja o nacrtu budžeta, upozorivši da će, ukoliko ne bude održane konsultacije prije naredne skupštine, na prijedlog budžeta djelovati amandmanski.

„Generalno smatramo da prilikom kreiranje budžeta gradske opštine moraju imati veće učešće i tješnju saradnju sa Gradskom upravom. Savim je normalno da načelnici opština imaju bolji uvid u situaciju na terenu“, istakao je Škipina.

Šef Kluba odbornika SDS-a Goran Šehovac rekao je da je usvojeni rebalans budžeta za ovu godinu dokaz da je budžet domaćinski vođen i da su putem raznih projekata i grantova jednako zastupljeni sve opštine i građani Istočnog Sarajeva.

Šehovac se ne slaže sa zahtjevom SNSD-a da načelnici opština koriguju budžet grada, jer za to, kako je istakao, postoje odbornici u gradskoj skupštini koji predstavljaju svoje lokalne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments