Ove godine stambeno zbrinuti prioritete boračke grupe

0

Prioritet Boračke organizacije opštine Pale jeste da se u toku ove godine završi program potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, rekao je danas predsjednik Skupštine te opštinske organizacije Mihajlo Parađina. Parađina je rekao da je na Palama završena zgrada sa 27 stambenih jedinica, čijim useljenjem će biti završen program stambenog zbrinjavanja tih prioritetnih kategorija, te da će jedan broj njih dobiti i bespovratna novčana sredstva. On je, u pauzi sjednice Skupštine Boračke organizacije opštine Pale, rekao da je sada potrebno utvrditi rang-listu i da će rješenje o dodjeli stanova biti dato nakon mišljenja opštinske Boračke organizacije. Parađina je istakao da je sa današnje sjednice Skupštine Boračke organizacije Pale upućen zahtjev lokalnoj zajednici da napravi program zapošljavanja djece poginulih i demobilisanih boraca, u porodicama gdje niko ne radi.

Prema njegovim riječima, to je najkompleksnije pitanje, jer se radi o borcima koji nisu stekli uslove za odlazak u penziju i nisu zanimljivi za tržište rada.

„Osim projekta i programa koji smo definisali sa Vladom Republike Srpske, a ovih dana očekujemo raspisivanje javnog poziva za ciljne grupe boraca prve i druge kategorije kroz sistem samozapošljavanja kreditnim linijama, potrebno je da lokalne zajednice daju svoj angažman i doprinos u tome“, naglasio je Parađina.

On je dodao da lokalne zajednice treba da, u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom, državnim organima i javnim preduzećima, utvrde koliko ima penzionera koji su „zamrzli“ penzije i zauzeli radna mjesta.

Parađina je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti zapošljavanju djece poginulih boraca, koji završavaju škole i fakultete.

On je dodao da je na današnjoj sjednici zaključeno da je potrebno masovnije obilježavanje značajnih datuma i događaja odbrambeno-otadžbinskog rata i da se mora stvoriti odgovornost i obaveza prema pedagoškim i obrazovnim ustanovama da organizuju posjete i ekskurzije značajnijim mjestima.

„Na ovom prostoru imamo dva specifična mjesta – Vojničko groblje na Sokocu, gdje je oko hiljadu boraca pripadnika Vojske RS sahranjeno i spomen-hram na Ravnoj Romaniji, gdje je oko 4 000 upisanih boraca sarajevsko-romanijske regije“, rekao je Parađina i dodao da bi to trebao biti program turističke ponude grada Istočno Sarajevo.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Skupštine razgovarano i o raspisivanju izbora u Boračkoj organizaciji RS.

Govoreći o izmjenema i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Parađina je naglasio da su hitne izmjene i dopune ovog zakona neprihvatljive za Boračku organizaciju i da njeni organi nisu učestvovali u tome.

„To je urađeno mimo nas, na zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda. Da je bilo minimum prostora za javnu raspravu, posljedice bi bile manje. Evidentno je da je u tom sistemu potrebno napraviti reda da bi sistem opstao“, naglasio je Parađina i dodao da je Boračka organizacija sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom protekle sedmice definisala kako da se to uradi.

Parađina je istakao da je potrebno razdvojiti radni angažman i ratni angažman, koji se tretira kao beneficija ili povlastica.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Naselje Obilićevo)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare