Ove godine bez „Vidovdanskih pjesničkih susreta“

0

SOKOLAC – Tradicionalni 28. „Vidovdanski pjesnički susreti“ i tradicionalno „Vidovdansko duhovno veče“ ove godine neće biti održani na Sokocu zbog epidemije virusa korona.
„Vidovdanski pjesnički susreti“ bez prekida su održavani na Sokocu na Vidovdan od 1993. godine, u organizaciji sokolačkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

Predsjednik Organizacionog odbora „Vidovdanskih susreta“ Jadranka Janković rekla je Srni da su na ovim književnim susretima u proteklih 27 godina učestvovali pjesnici sa cjelokupnog srpskog područja.

Ona je navela da je prošle godine na „Vidovdanskim pjesničkim susretima“ promovisan zbornik ove književne manifestacije od 1993. do 2018. godine, pod naslovom „U Romaniju po stihove“.

Jankovićeva je podsjetila da su na ovoj književnoj manifestaciji dodjeljivane različite nagrade – za najbolju zbirku pjesma u rukopisu, za najbolji pjesnički ciklus, zavičajna nagrada „Milanko Vitomir Mali“, a od 2000. godine dodjeljuje se „Vidovdanska povelja“.

Prema njenim riječima, prva povelja je uručena srpskom književniku Matiji Bećkoviću, a potom se „Vidovdanskom poveljom“ okitilo još 19 istaknutih pjesnika, među kojima prošle godine srpski pjesnik iz Hrvatske Đorđe Nešić.

Iz sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Srni je rečeno da ove godine neće biti održano tradicionalno „Vidovdansko duhovno pjesničko veče“, koje je ova ustanova organizovala u okviru programa „Vidovdanskih svečanosti na Romaniji“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Sokolac srce Romanije)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare