Ovacije za „Seraskera“ – univerzalnu priču o dobru i zlu

0

FOČA – Student režije na postidplomskim studijama u Sankt Peterburgu Mladen Kokošar izveo je pred publikom u Foči monodramu „Serasker“, rađenu prema motivima romana Ive Andrića „Omer paša Latas“.

Stipendista ruske Vlade pokazao je da posjeduje izuzetan dar za glumu, odigravši sinoć pred sugrađanima sa dosta strasti predstavu za koju je tekst napisao profesor Filozofskog fakulteta sa Pala Branko Brđanin Bajović, a koja govori o odnosima naroda u BiH, njihovim strahovima jednih od drugih i strahu od vlasti, ali prikazuje i unutrašnju dramu pojedinca.

Kokošar je nakon predstave rekao novinarima da je „Serasker“ univerzalna priča o dvije prirode ljudskog bića – o dobru i zlu, o Božijem zakonu, prema kojem čovjek kao klatno ide od dobra do zla.

„Koliko može da bude Isus Hristos, Serasker istovremeno može da bude i Juda, može da bude koliko Savle, toliko i Pavle. To je velika priča, zato što je to priča Andrića, koji je sa svojim Omerom na ravni sa velikim piscima svjetske književnosti“, rekao je Kokošar.

U predstavi provejava uvjerenje da je u BiH, zemlji sa tri vjere, jedna vjera ista, a to je strah, odnosno da je jedan jezik zajednički za sve narode u ovoj zemlji – jezik straha.

Kokošar napominje da se od vremena Omer paše Latasa u Bosni nije mnogo toga promijenilo. „To je zato što ovdašnji čovjek ne želi promjene, jer mu je dobro, njemu je lijep taj autodesktruktivizam, a politika je negdje na početku te priče“, rekao je Kokošar.

On je dodao je njegovo studiranje u Rusiji filozofski i religijski filtriralo ovu predstavu.

„Filitriralo je na onom nivou gdje se nalazi Mihajlo u duši Omera i gdje se nalazi njegov strah i egocentrizam. Tu sam mogao da prepoznam da je Serasker jedna sila i moć Isusa Hrista i poraženost Jude, što sam mogao da naučim iz ruske kulture i književnosti, ali i ruske svakodnevnice. Ruski čovjek uveče pije da pada ispod stola od alkohola, a ujutro se moli do ekstaze, obuhvata i dobro i zlo u zajedničkoj mjeri“, dodao je Kokošar.

On je rekao da se nada da je predstava naišla na dobar prijem kod publike.

„Moj profesor Branko Brđanin je rekao – ako jedna rečenica dobaci do jednog čovjeka u publici, uspjeli smo. Ne znam da li smo uspjeli sa ovom predstavom, a nadam se da jesmo“, zaključio je Kokošar, koji je sa scene ispraćen ovacijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare