Отвореност републичке и локалне власти за привреднике са Пала

0

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је данас на Јахорини да ће и локална и републичка власт бити максимално отворене за све оно што је потребно привреди и привредницима са Пала.

Шулић је рекао да је важно да се привредници окупљају, да привредници општине Пале заједнички д‌јелују и ка локалним и ка републичким властима, те да им и он и министарство на чијем је челу, стоји на располагању.

„Пале су преко Јахорине мотор развоја овог дијела Републике Српске“, рекао је Шулић након оснивачке сједнице Привредног савјета општине Пале за чијег је предсједника изабран предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек.

Честитајући Елеку избор на ову функцију, Шулић је истакао да ће Привредни савјет бити у функцији онога због чега је основан – да побољша привредне услове за привреднике ове локалне заједнице.

Оснивачкој сједници Привредног савјета општине Пале присуствовало је 30 привредника са подручја ове локалне заједнице.

Осим Шулића, сједници су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, руководство Олимпијског центра „Јахорина“ и представници општине Пале.

Циљ оснивања Привредног савјета општине Пале јесте унапређење пословног окружења и управљања економским развојем на подручју ове локалне заједнице.

Привредни савјет ће д‌јеловати као стално радно тијело начелника општине Пале.

Кошарац: Привредни савјет допринијеће развоју општине

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да оснивање Привредног савјета општине Пале може допринијети развоју ове локалне заједнице, али и Републике Српске.

Кошарац је на конференцији за новинаре након оснивачке сједнице Привредног савјета Пала, рекао да је то резултат одговорне политике Општинске управе која жели да дефинише политике економског развоја ове локалне заједнице.

„Приведни савјет са органима локалне управе сигурно може дефинисати будуће кретање пословне заједнице на Палама с циљем промоције пословних вриједности. Могуће је направити и озбиљан заокрет када су у питању плански документи и стратешки приступ развоја одређених грана привреде“, нагласио је Кошарац.

Он је рекао да је видљиво да је на Палама дрвна индустрија доминантна, као и да има одређених искорака када је у питању текстилна индустрија.

„Оно што је значајно и важно је сектор туризма. Политика Олимпијског центра `Јахорина` и Владе Републике Српске и других републичких институција је резултовала томе да Олимпијски центар буде мапиран као лидер развоја туризма овог региона“, истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да је оснивање Привредног савјета добар искорак како би се дефинисали заједнички напори и како би Општинска управа, Град Источно Сарајево са представницима реалног сектора дефинисали заједничке политике будуће сарадње с циљем развоја економије.

Кошарац је указао да исто то раде локалне заједнице од Новог Града до Требиња с циљем развоја локалне политике и економије, као што је представницима Републике Српске циљ јачање економије Српске.

„Ово може бити само озбиљан допринос развоју економије Републике Српске“, закључио је Кошарац.

На оснивачкој сједници Привредног савјета општине Пале присуствовало је 30 привредника са подручја ове локалне заједнице.

Осим Кошарца, присуствовали су и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, руководство Олимпијског центра „Јахорина“ и представници општине Пале.

Оснивање Привредног савјета општине Пале има за циљ унапређење пословног окружења и управљања економским развојем на подручју ове локалне заједнице.

Привредни савјет ће д‌јеловати као стално радно тијело начелника општине Пале.

Елек: Задатак Привредног савјета да покуша ријешити локалне проблеме

Недељко Елек, који је данас на Јахорини изабран за предсједника Привредног савјета општине Пале, сматра да је задатак овог тијела да саслуша проблеме локалних структура и покуша их ријешити.

„Треба да окупимо све локалне структуре, саслушамо њихове проблеме и покушамо да их ријешимо. Не можемо их ријешити на општински нивоу али морамо на нивоу Владе Републике Српске или Савјета министара, а можда и шире“, изјавио је Елек новинарима након одржане оснивачке сједнице Привредног савјета општине Пале на Јахорини.

Елек је истакао да водиља Привредног савјета треба да буде „ради локално, размишљај глобално“.

Начелник општине Пале Бошко Југовић оцјењује да формирањем Привредног савјета показују озбиљност јер на подручју локалне заједнице егзистира 1.100 привредних субјеката.

„Можемо схватити колико је важна данашња сједница и колико је важно да се на одређен начин јавни и приватни сектор обједини и сви заједно дишемо као једно. И ми у јавној управи треба да осјетимо шта су то проблеми приватног сектора али и јавних предузећа и установа“, истакао је Југовић.

Он каже да оснивање Привредног савјета општине Пале треба да буде покретач јер је добијање одређених сертификата условљено постојањем Привредног савјета.

Југовић је честитао новоизабраном предсједнику Привредног савјета Пала, који је, како каже у претходном периоду дао допринос овој локалној заједници што ће бити и даље.

„Бићу свима на услузи и члановима Савјета, а њихове идеје заједно са градом Источном Сарајеву и надлежним министарствима спроведити у д‌јело“, поручио је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је општина Пале централна општина града која има изузетно снажну и развијену привреду.

„Реални сектор који је у различитим привредним д‌јелатностима, и те како добро функционише и запошљава 1.100 привредних субјекта како самосталних предузетника тако и правних лица, а круна свега тога јесте формирање Привредног савјета општине Пале. А оно што треба појачати јесу активности директно привредника према свим институцијама Српске“, изјавио је Ћосић.

Ћосић каже да зато треба Привредни савјет који ће заступати групу привредника, а општина Пале има значајне привреднике који представљају добра предузећа.

На данашњој сједници присуствовало је 30 привредника са подручја ове локалне заједнице.

Сједници су присуствовали министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, руководство Олимпијског центра „Јахорина“ и представници општине Пале.

Оснивање Привредног савјета општине Пале има за циљ унапређење пословног окружења и управљања економским развојем на подручју ове локалне заједнице.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare