Otvoreno preduzeće za zapošljavanje invalida Eko-inval

0

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina svečano su danas otvorili preduzeće za zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Eko-inval” u Palama. Đokić je rekao novinarima da je ovo preduzeće svoju osnovnu djelatnost zasnovalo na ideji koja proizilazi iz mogućnosti koju pruža Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalidnih lica, a prema kojem je od 2004. godine, od kada postoji Program zapošljavanja invalidnih lica u Srpskoj, pa do kraja 2011. godine, obezbijeđeno zaposlenje za 1.010 osoba sa invaliditetom.

“Za njihovo zapošljavanje potrošeno je 3.129.000 KM, a preduzećima koja su ih zaposlila izvršen je povrat doprinosa u vrijednosti od 620.000 KM. To pokazuje da je ovaj izuzetno humani program, koji je definisan zakonom, u potpunosti opravdao svoju svrhu, a što Vlada Srpske maksimalno podstiče”, naglasio je Đokić.

On je napomenuo da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji predviđa obavezu svih javnih preduzeća u Srpskoj da najmanje 20 odsto vrijednosti svojih nabavki i usluga moraju da traže i nabavljaju od preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

“Ako tu disciplinu u potražnji i nabavci usluga i proizvoda postignemo, mi smo na sjajnom putu da na kvalitetan način rješavamo i riješimo zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja nemaju potpunu radnu sposobnost kakvu imaju zdrava lica”, istakao je Đokić, naglasivši da će Vlada Srpske i ubuduće pomagati i podržavati ovakve projekte.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je Boračka organizacija Pala, na osnovu socijalne karte, predložila kadrove za rad u “Eko-invalu”, a kriterijume je propisao Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

“To su lica koja se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje do šeste grupe invalidnosti sa 70 odsto invaliditeta. Vodili smo računa i o socijalnom aspektu, odnosno dali smo prednost licima iz višečlanih porodica, u kojima niko nije zaposlen”, pojasnio je Parađina, dodavši da je kadriranje prošlo detaljnu analizu organa Boračke organizacije.

Direktor “Eko-invala” LJubomir Janković rekao je da je ovo preduzeće osnovano u martu s ciljem zapošljavanja osoba sa invaliditetom, u saradnji sa Ministarstvom, Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom u Prijedoru i Boračkom organizacijom Pale.

“Trenutno imamo sedam zaposlenih lica, od čega su četiri ratna vojna invalida, zaključno sa šestom grupom invalidnosti, odnosno 70 odsto invalidnosti, te jedno dijete poginulog borca i još dva lica”, rekao je Janković.

Napomenuvši da se preduzeće bavi proizvodnjom higijenskog papira od celuloze za široku potrošnju i da nema trgovačku maržu, Janković je rekao da je sirovina za proizvodnju iz banjalučkog “Celeksa”, ambalaža iz “Noraplasta” Banjaluka, a dio repromaterijala iz “Natronke” iz Maglaja /FBiH/, što znači da se kompletan proizvodni ciklus zatvara na području BiH.

“Oslonac za prodaju je Zakon o zapošljavanju invalida, član 49, koji predviđa da sve institucije Srpske, javne ustanove i preduzeća čiji je većinski vlasnik ili osnivač Vlada Srpske imaju obavezu da najmanje 20 odsto ukupne proizvodnje ili usluga otkupe od preduzeća koja zapošljavaju više od 50 osoba sa invaliditetom”, rekao je Janković.

On je dodao da je ovo preduzeće jedino u grupaciji koja se bavi ovom djelatnošću, a zapošljava više od 50 odsto osoba sa invaliditetom.

Janković je najavio da u narednih nekoliko dana u ovo preduzeće treba da stigne mašina za proizvodnju slaganih toaletnih papira i ubrusa, što otvara prostor za zapošljavanje još dva radnika u jednoj smjeni.

“Ako tržište apsorbira proizvode i ako se bude pravilno primjenjivao Zakon o zapošljavanju invalida, preduzeće će doći u poziciju da radi u tri smjene”, precizirao je Janković.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić rekao je da ovo preduzeće znači mnogo za lokalnu zajednicu, jer je veoma važno osobama sa invaliditetom omogućiti da rade i zarade novac, te budu društveno korisni i pomognu i svom, ali i razvoju opštine.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici gradske i lokalne vlasti, boračkih organizacija, političkih partija, kao i poslanik SDS-a u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/otvaranje-eko-inval/] width=[103] height=[90] title=[Otvoreno preduzeće za zapošljavanje invalida Eko-inval] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb103_] thumb_cache_dir=[thumbs103] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments