Otvorene Studentske sportske igre

0
Otvorene Studentske sportske igre

FOČA – Na sportskim terenima Medicinskog fakulteta i Univerzitetske bolnice Foča danas su počele Studentske sportske igre u čast prvih dekana Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, pokojnih profesora Boriše Starovića i Olge Blagojević, na kojima učestvuje više od 150 studenata četiri studijska programa Medicinskog fakulteta i radnika bolnice.

Prethodne dvije godine održavali su se pojedinačni memorijalni turniri u malom fudbalu i košarci, a ove godine su spojeni u Sportske igre i prošireni su turnirima u odbojci, stonom tenisu i šahu.

Sportske igre otvorila je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je podsjetila da su Starović i Blagojevićeva u toku rata osnovali fakultete u Foči.

„Lično sam ih poznavala i znam koliko su bili profesionalni i vrijedni i koliko su privatno bili dobri ljudi. Lijepo je da studenti na ovaj način njeguju sjećanje na njih“, rekla je Davidovićeva.

Ona je poručila studentima da slijede primjer svojih prvih dekana i da, uz vrijednosti Hipokratove zakletve, ne zaborave koliko je u životu važno biti dobar čovjek, privatno i na poslu.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić istakao je da su Starović i Blagojevićeva dali pečat i postavili temelje ovog fakulteta i da su aspolutno zaslužili ovakav odnos studenata prema njihovom liku i djelu.

„Sportske igre imaju cilj da zbliže studente, da se druže, da razviju fer plej i prijateljstvo, tako da smo podržali ovu ideju“, naveo je Kulić.

Studentske sportske igre organizovao je Savez studenata Medicinskog fakulteta uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

„Naši dekani, koji su osnovali ovaj fakultet, zadužili su ovaj grad i ovu državu. Takmičenja u pet sportskih disciplina trajaće pet dana, a finalne utakmice zakazane su za petak“, rekao je predjsednik Saveza studenata Rajko Pavlović.

Profesori Boriša Starović i Olga Blagojević predvodili su grupu profesora sa sarajevskog Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji su u ljeto 1993. godine u Foči uspostavili rad ova dva fakulteta.

Osim funkcije dekana Medicinskog fakulteta, Starović je od 2000. godine obavljao i funkciju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te njen generalni sekretar i potpredsjednik.

Blagojevićeva je obavljala dužnost dekana Stomatološkog fakulteta u Foči, koji je kasnije postao odsjek Medicinskog fakulteta.

Starović i Blagojevićeva preminuli su u istoj godini – Starović 16. maja, a Blagojevićeva 10. jula 2005. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare