Otvorena učionica i fono-laboratorija ruskog jezika

0

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov danas je na Filozofskom fakultetu na Palama svečano otvorio najsavremeniju učionicu i fono-laboratoriju ruskog jezika čime su studenti Katedre za rusistiku stekli najbolje uslove za učenje tog jezika u cijelom regionu.

Ivancov je naglasio da je riječ o najmodernoj opremi koja dozvoljava studentima, ne samo da izučavaju ruski jezik, nego i praksu sa nosiocima jezika.

„Ruska humanitarna misija nabavila je različite materijale iz ruskog jezika i književnosti na zahtjev Univerziteta Istočno Sarajevo. Ovo je još jedan korak naprijed u saradnji Ruske humanitarne misije i Fakulteta na Palama“, rekao je Ivancov novinarima nakon ceremonije otvaranja.

On je ocijenio da se Centar za ruski jezik i ruske studije na Palama razvija i da današnje otvaranje fono-laboratorije nije kraj saradnje sa Ruskom humanitarnom misijom, nego samo početak, s obzirom na to da na Filozofskom fakultetu na Palama nastavu drži ruski lektor.

Dekan Filozofskog fakulteta Uviverziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović naglasio je da je vrijednost opreme, koja podrazumijeva opremanje učionice, knjige i prevođenje, iznosi 28.000 evra, te da je to najveća pojedinačna donacija uopšte Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Filozofskom fakultetu.

On je dodao da je otvorena najsavremenija multumedijalna učionica i fono-laboratrija za učenje ruskog jezika, te da očekuju da će otvaranjem novog studijskog programa za ruski jezik i međunarodne odnose privući znatan broj studenata.

Mastilović je zahvalio Rusiji i Ruskoj humanitarnoj misiji preko koje je ova oprema donirana Filozofskom fakultetu, te podsjetio da su prošle godine otvorili i Centar za ruske studije i imaju lektora ruskog jezika.

On je naglasio da je misija Katedre za rusistiku Filozofskog fakulteta na Palama vraćanje ruskog jezika u školski sistem u Republici Srpskoj, kao i izučavanje ruske kulture i istorije, budući da je taj jezik zapostavljen u osnovnim i srednjim školama.

Kompletnu opremu za novu učionicu donirala je Ruska humanitarna misija, čiji je generalni direktor Aleksej Polkovnikov rekao da su u najbržem mogućem roku omogućili studentima da rade sa novom opremom.

Polkovnikov je istakao da su spremni da u saradnji sa Filozofskim fakultetom na Palama dovode specijaliste iz Rusije koji će da predaju, vode radionice i pomažu usavršavanju studenata, kako na Palama, tako i u Istočnom Sarajevu.

Rukovodilac Centra za ruske studije na Filozofskom fakultetu Pale Višnja Višnjevac rekla je da su studenti katedre za rusistiku dobili najmoderniju opremu, računare, interaktivnu tablu i projektor koji im omogućavaju korištenje učionice kao fono-laboratorije.

„Ono što je nekada postojalo u izolovanim kabinama, danas je modernizovano i sve se može raditi preko računara. Tako se stiču najbolji uslovi za sjajan početak u izučavanju ruskog jezika. Ova fono-laboratorija omogućiće maksimalno usavršavanje fonetike, odnosno izgovora ruskog jezika“, istakla je ona.

Ona je ukazala da će putem interaktivne table biti moguće ostvariti direktno časove sa partnerima iz Rusije.

„Riječ je o onlajn varijanti u kojoj studenti sa Pala i iz Rusije uče zajedno“, pojasnila je Višnjevac.

Prema njenim riječima, na Fakultetu imaju i bibliotečki fond sa više od 600 knjiga – naučne literature, rječnika i priručnika bez kojih studenti ne bi mogli da izučavaju ruski jezik.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić podsjetio je na sadržajnu saradnju sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji, na potpisani sporazum sa 11 ruskih univerziteta, kao i na to da je u posljednje tri godine u Voronježu boravilo 300 studenata, nastavnika i saradnika iz Republike Srpske.

Kulić je najavio da će delegacija Univerziteta Istočno Sarajevo 15. aprila otputovati u Sankt Peterburg i potpisati dva nova ugovora o saradnji.

Otvaranju fono-laboratorije ruskog jezika prisustvovali su Boško Tomić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zamjenik gradonačelnika Istočno Sarajevo Danko Vučetić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevo, kao i profesori i studenti Filozofskog fakulteta Pale.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare