Otvorena Škola rodne ravnopravnosti za studente

0

DŽender centar Vlade Republike Srpske i Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizatori su treće po redu Škole rodne ravnopravnosti, koja je danas otvorena na Pravnom fakultetu na Palama.
Prodekan za naučnoistraživački rad Pravnog fakulteta Goran Marković rekao je da je ovo treći put da Univerzitet u Istočnom Sarajevu, odnosno Pravni fakultet u saradnji sa DŽender centrom Vlade Republike Srpske organizuje školu rodne ravnopravnosti.

„Ove godine imamo 44 polaznika, što je znatno više nego prethodna dva puta“, rekao je Marković Srni, navodeći da će na petodnevnoj školi ove godine, uz studente Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prvi put učestvovati i studenti Univerziteta u Sarajevu.

Marković je objasnio da se radi o nastavku aktivnosti promocije i proučavanja problema rodne ravnopravnosti započetih 2012. godine.

„Smatramo da u našem društvu, na našim univerzitetima i u akademskoj zajednici to pitanje nije dobilo posebnu pažnju, te da je ono vrlo aktuelno u društvu koje je još, u priličnoj mjeri, konzervativno i robuje brojnim stereotipima“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, organizovanjem ove škole studentima se želi pružiti prilika da se upoznaju sa osnovnim temama iz oblasti rodne ravnopravnosti.

„Biće obuhvaćen širok spektar tema iz oblasti prava, ekonomije, filozofije, psihologije, obrazovanja, politike, dakle, obuhvatili smo sve one oblasti u kojima se pitanje rodne ravnopravnosti javlja“, precizirao je Marković.

On je naveo da će u školi učestvovati 20 predavača iz zemlje i regiona koji se godinama bave pitanjem rodne ravnopravnosti, a među njima i znatan broj sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Marković je dodao da je ovogodišnja Škola rodne ravnopravnosti organizovana u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnosti i osnaživanje žena /UN vomen/ te Američkom agencijom za međunarodni razvoj /USAID/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare