Otvorena Šesta revija ruskog filma

0

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijans sinoć je na Filozofskom fakultetu na Palama svečano otvorio Šestu reviju ruskog filma, ističući da su filmovi koje će publika imati priliku da vidi tokom narednih pet dana “ambasadori ruske kulture”.
“Ovi filmovi su ambasadori kulture Rusije zato što predstavljaju različite domete ruske duhovnosti, počevši od filma `Romanovi, carska porodica`, koji govori o slavnoj i tragičnoj ruskoj istoriji, o poukama koje proizilaze iz nje i koje tjeraju ljude da misle”, rekao je Kerestedžijans.

On je istakao da se ruska Ambasada, zajedno sa organizatorima i domaćinima, trudi da izabere filmove visokog kulturnog i duhovnog nivoa, koji će biti zanimljivi publici.

“Ovakve manifestacije “pune dušu” i veoma su značajne za našu diplomatsku misiju. Izabrani su veoma kvalitetni i relevantni filmovi”, naveo je zamjenik ruskog ambasadora.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Milanka Babić podsjetila je da je ovaj fakultet već šesti put domaćin Revije ruskog filma, te napomenula da je to jedna od aktivnosti koje ova ustanova “stavlja na visoko mjesto”.

“Naša kultura je, u nekom smislu, podkultura u odnosu na opštu slovensku kulturu, čiji je suštinski duhovni genus u ruskoj kulturi”, istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, Fakultet je otvoren i za druge revije sličnih sadržaja koje idu u prilog podizanju stepena kulture.

Organizator manifestacije Željko Stojanović rekao je da se svake godine ulaže trud da bi se prikazali filmovi ruske kinematografije, ali i oni koji su obilježili svjetsku kinematografiju.

“Počašćeni smo što je ruska Ambasada podržala ovu manifestaciju”, dodao je Stojanović.

Revija je otvorena projekcijom filma “Romanovi, carska porodica”, a publika će imati priliku da vidi i filmove “Italijan”, “Žmuri, ruski rulet”, “Mi iz budućnosti 2” i “Ironija sudbine”.

Organizator Revije je Željko Stojanović, uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH, a domaćin ove kulturne manifestacije je Filozofski fakultet.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments