Otvorena pravna klinika „Zaštita od nasilja u porodici“

0

Na Pravnom fakultetu na Palama danas je otvorena Pravna klinika „Zaštita od nasilja u porodici“ za 50 polaznika koji će tokom sedmodnevnog rada imati priliku da sa advokatom proučavaju konkretne slučajeve i predlažu vidove pravne pomoći žrtvama, uz sva ograničenja u vezi sa tajnošću podataka.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je da su na području Uprave za devet mjeseci prijavljena 52 slučaja nasilja u porodici, dok ih je u istom mjesecu lani bilo 66.

„Od tog broja, 21 je broj prijavljenih krivičnih djela, a broj prekršaja 31. Broj počinilaca nasilja u porodici je 53, od kojih je 47 muškaraca i šest žena. Prošle godine bili su 64 muškarca i devet žena“, istakla je Stokanovićeva, koja je bila današnji predavač.

Stokanovićeva je navela da je u ovom periodu evidentirano 60 žrtava nasilja u porodici, među kojima je četvoro djece koja imaju do 14 godina, jedno uzrasta od 14 do 18, 42 su žene koje imaju više od 18 godina i 13 muškaraca starijih od 18 godina.

„Izrečeno je 10 hitnih mjera zaštite – četiri se odnose na udaljavanje počinioca iz stana, kuće ili drugog stambenog prostora, a šest na zabranu približavanja i kontaktiranja počinioca sa žrtvom nasilja u porodici. Izrečene su četiri zaštitne mjere, od kojih je jedna zabrana približavanja žrtvi i tri zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve“, navela je Stokanovićeva.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da je Pravna klinika značajna za studente i širu društvenu zajednicu, te da je ovo prvi put da mogu da se detaljno upoznaju o ovom velikom društvenom problemu, kao i o načinu na koji se pravni sistem i pojedinci mogu boriti protiv njega.

„Odlučili smo da pokrenemo Pravnu kliniku kako bi našim studentima kao budućim pravnicima omogućili da steknu šira znanja. Studenti će, osim teoretskih predavanja, imati i praktični dio, te vidjeti sa kakvim se problemima žrtve nasilja u porodici suočavaju i kako nosiloci pravosudnih funkcija mogu da te probleme rješavaju“, pojasnio je Marković.

Koordinator projekta Dimitrije Ćeranić rekao je da je ovo treća Pravne klinike koju Pravni fakultet u ovoj školskoj godini organizuje za studente sa Pala, Bijeljine i Sarajeva.

Ćeranić je pojasnio da će učesnicima na sveobuhvatan način predstaviti sistem pravne zaštite od nasilja u porodici u Republici Srpskoj i BiH.

On je naveo da će studente upoznati o porodično-pravnoj, prekršajno-pravnoj i krivično-pravnoj zaštiti od nasilja u porodici, te da će u radu klinike učestvovati sudija, tužilac, policijski službenik, radnik Centra za socijalni rad, advokati, profesori Pravnog fakulteteta iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Banjaluke i Beograda.

Prema njegovim riječima, studenti će imati mogućnost da učestvuju u radionicama koje će biti održane sa advokatom Darkom Radićem, kao i da rade na aktivnim pravnim predmetima slučajeva nasilja u porodici, uz obavezu zaštite ličnih podataka.

„Biće pokrenuta i SOS linija za pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama nasilja u porodici, od 1. januara do sredine godine. Sačinićemo i priručnik o zaštiti od nasilja u porodici, koji će biti podijeljen učesnicima pravne klinike i svim zainteresovanim licima na regiji Istočnog Sarajeva, Sarajeva i Bijeljine“, naglasio je Ćeranić.

Projekat Pravne klinike finansijski je podržala Ambasada SAD u BiH.

Direktor Kancelarije za odnose sa javnošću u toj ambasadi Alison Algeo rekla je da joj je drago što su sponzori značajnog projekta, poput „Zaštite od nasilja u porodici“ koji spaja teoriju sa praksom, kao i studente iz različitih gradova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare