Otvorena Policijska stanica na Jahorini

0

Na Jahorini je danas svečano otvorena Policijska stanica, s ciljem podizanja bezbjednosti na viši nivo.
Policijsku stanicu svečano su otvorili ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević i načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac.

Lukač je novinarima nakon otvaranja izjavio da će ovim činom biti unaprijeđena bezbjednost stanovnika i turista koji dolaze, te dodao da je MUP uvijek na usluzi građanima.

„Ranije smo našim pravilnikom sistematizacije definisali da ćemo ovdje na Jahorini otvoriti novu policijsku stanicu zbog potreba Olimpijskog centra i broja turista koji se pojavljuju, naročito tokom zimske sezone. Smatramo da je neophodno da ovdje imamo stalno prisustvo policije, a upravo danas smo to i obezbijedili“, poručio je Lukač.

Lukač navodi da će u narednom periodu raditi na tome da se napravi objekat policijske stanice od tvrdog materijala, koja će imati mnogo bolji kapacitet i bolje uslove za rad.

On dodaje da će sa Olimpijskim centrom „Jahorina“ uspostaviti video nadzor na čitavoj planini kako bi kontrolisali šta se u potpunosti dešava na javnim površinama.

Lukač ističe da će na taj način potpuno ostvariti bezbjednost svih turista koji se pojavljuju na planini, a vikendom je tu i do 10.000 ljudi.

„Turisti na planinu dolazi iz mnogih krajeva regiona i svijeta, a mi želimo da svi koji dođu budu apsolutno sigurni i sa svojim porodicama uživaju na planini“, rekao je Lukač i dodao da će policija zajedno sa rukovodstvom Olimpijskog centra raditi sve što je neophodno kako bi se turisti upravo tako i osjećali.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić čestitao je ministru Lukaču, direktoru Policije Kostreševiću i načelniku Šehovcu na otvaranju stanice jer je to veliki dan za njihov Centar.

LJevnaić navodi da su uložena velika sredstva Vlade Republike Srpske na Jahorinu koja je postala veliko gradilište, a u prilog tome ide i sve veći broj turista koji dolazi na ovu planinu.

„Tokom zimske sezone ima puno posla i svaki turista voli da vidi policiju na planini, voli bezbjednu planinu i zato dajemo puno podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske“, izjavio je LJevnaić.

On želi da sljedeća policijska stanica na Jahorini bude još veća i policija bude prisutna cijele godine.

Rukovodstvo Olimpijskog centra „Jahorina“ uručilo je zahvalnicu za uspješnu saradnju i veliku doprinos ministru Lukaču, direktoru Policije Kostreševiću i načelniku Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimiru Šehovcu.

Otvaranju Policijske stanice prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, načelnici opština u sastavu grada i predstavnici Olimpijskog centra „Jahorina“.

Prije otvaranja Policijske stanice na Jahorini, pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli su vježbu sprečavanja upada grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar „Jahorina“.

Policija izvela taktičko-pokaznu vježbu sprečavanja upada terorističkih grupa

Na Jahorini su danas pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli vježbu sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar „Jahorina“.

Taktičko-pokaznu vježbu organizovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u prisustvu ministra Dragana Lukača i direktora Policije Siniše Kostreševića.

Tokom vježbe učestvovala su i četiri multifunkcionalna oklopna vozila „despot“ i helikopteri Helikopterske jedinice ovog ministarstva.

Lukač rekao je da su danas održane dvije vježbe – na Jahorini i u Mrkonjić Gradu.

„Preduzete aktivnosti tokom vježbe realizovane su veoma uspješno, što pokazuje da bi pripadnici policije postupili na isti način i u stvarnim situacijama koje bi zahtijevale ovakav vid angažovanja“, rekao je Lukač novinarima.

On je istakao da se ovim vježbama pokazuje obučenost i opremljenost svih policijskih jedinica MUP-a.

„Jahorina je veliko gradilište i veliki potencijal Republike Srpske. Znamo da na ovom prostoru u zimskom periodu bude i do 6.000 ljudi. To je mali grad koji živi i funkcioniše i zbog toga smo odlučili da ovdje uskoro otvorimo novu stanicu policije kako bi svi turisti bili bezbjedni i uživali na miru“, objasnio je Lukač.

On je istakao da današnja o vježba pokazuje sinergiju svih jedinica MUP-a i odgovora na bilo kakvo ugrožavanje građana Republike Srpske.

„Vježba je uspješno izvedena i čestitam svim pripadnicima MUP-a koji su pokazali svoje znanje“, rekao je Lukač.

Pokaznoj vježbi prisustvovali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, te predstavnici Olimpijskog centra „Jahorina“.

Vježba na Jahorini nije provokacija, nepotrebno nadlijetanje aviona Eufora

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač odbacio je navode člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je provokacija danas održana policijska vježba na Jahorini, te istakao da nije bilo potrebe ni da Euforovi avioni nadlijeću ovo područje, budući da im je MUP uredno najavio planirani manevar.

„Ovo nema veze sa provokacijom. Ove vježbe su ranije planirane. Sezona na Jahorini počinje u narednih mjesec dana zbog čega smo htjeli da to uradimo sada“, objasnio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske rekao je novinarima da su Euforovi avioni danas nadlijetali iznad Jahorine sa namjerom da vide šta se dešava, a to su trebali da najave, s obzirom na to da su znali za vježbu.

„Mi smo najavili da će naš helikopteri biti u vazduhu. Zato nismo digli drugi helikopter da ne bi napravili neku incidentu situaciju. Nije bilo potrebe da to rade“, istakao je Lukač.

On je napomenuo da su vježbi prisustvovali predstavnici Eufora.

„Mi ništa ne krijemo i sve što su vidjeli iz vazduha mogli su da vide i sa zemlje“, rekao je Lukač.

On je negirao i tvrdnje da naredne godine MUP Republike Srpske nabavlja 2.000 pušaka.

„To nije tačno. To je pogrešna informacija. Nema nigdje u nabavci u MUP-u da nabavljamo puške. Očito da neko pokušava da podgrijava političku situaciju“, ocijenio je on.

Na Jahorini su danas pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli vježbu sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare