Отворена пјешачка стаза на Јахорини

0

На Јахорни је данас отварањем 16 километара дугачке пјешачке стазе обиљежен Свјетски дан туризма, уз поруку да ова грана привреде у Републици Српској има перспективу.

На уређењу ове стазе заједнички су радили Удружење хотелијера „Јахорина“, Развојна агенција, Туристичка организација града и град Источно Сарајево, затим општина Пале уз подршку Шумског газдинства „Јахорина“ и Олимпијски центар „Јахорина“.

Помоћник министра за трговину и туризма Републике Српске Предраг Тешић честитао је Свјетски дан туризма свим радницима у овој области, као и реализаторима идеје пјешачке стазе на Јахорини – граду Источно Сарајево и градској Туристичкој организацији.

„Свака част и Удружењу хотелијера `Јахорина` на њиховој активности као самог приватника на оваквом пројекту, јер је пројекат јавно-приватног партнерства што је позитиван примјер. Надам се да ће се у наредном периоду и остали у другим дијеловима Републике Српске овако активно укључити, а не само да зарађују већ да та средства инвестирају заједно са Владом Српске и општинама и градовима на побољшању туристичког амбијента“, изјавио је Тешић новинарима након отварања пјешачке стазе на Јахорини.

Тешић наводи да Република Српска, осим Јахорине, има богате и националне паркове, те да ће у наредном периоду ове дестинације бити још више промовисане и за зимски и љетни туризам.

Према његовим ријечима, ресорно министасртво планира са Планинарским савезом Републике Српске у наредном периоду да мапирају планинарске стазе и планинарске домове, с циљем да природу максимално потенцирају.

„Република Срспка има богату природу, гастрономију и људе који су гостопримљиви. То је оно што можемо да понудимо на свјетском тржишту и према чему ћемо у наредном периоду и да радимо како би били препознатљиви у свјетским оквирима“, поручио је Тешић.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић честитао је свима Свјетски дан туризма, те истакао да је сјајно што се овај дан обиљежава на предивним пред‌јелима Јахорине, Романије, Равне планине.

Он је рекао да и тема овогодишњег 27. септембра „Туризам и зелене инвестиције“ потврђује да је Јахорина изабрана као једну од најбољих туристичких дестинација за обиљежавање овог празника.

„Налазимо се на отварању пјешачке стазе дуге 16 километара чиме се показује да Јахорина, осим скијања развија и друге гране туризма. Ова пјешачка стаза је костур која ће се у наредном периоду развијати, радити па ћемо имати око 46 километара стаза што дати једну комплетну туристичку понуду на Јахорини“, истакао је Лончаревић и додао да сви раде како би Јахорина била посјећена свих 365 дана у годину.

Лончаревић каже да статистички податци показују да ће 2023. година бити рекордна по броју посјета, што је још један доказ да туризам у Републици Српској има перспективу.

Директор Туристичке организације града Игор Иконић рекао је да му је част што се Свјетски дан туризма обиљежава на Јахорини, у Источном Сарајеву , али и што су природа и љепота коју ова планина пружа у центру пажње.

„Данашња пјешачка стаза представља костур који ће се у наредном периоду надограђивати. Овим шаљемо поруку да наша туристичка понуда много шира и да пјешачке стазе красе нашу планину и пролазе кроз њене најљепше пред‌јеле“, изјавио је Иконић и додао да је љети све популарнији адреналински садржаји попут „Виа ферате“ на Црвеним стијенама на Романији.

Свјетски дан туризма се обилежава у цијелом свијету од 1979. године. Свјетска туристичка организација је одредила 27. септембар као Свјетски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут ове организације.

Ћосић: Изградњом пјешачке стазе отвара се нова димензија

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас да се изградњом пјешачких стаза и сличним пројектима открива нова димензија Јахорине која није позната свим туристима.

Ћосић је након свечаног отварања пјешачке стазе дужине 16 километара на Јахорини рекао да се оваквим садржајима може употпунити туристичка понуда, чиме ће се туристи привлачити током читаве године.

„Данас првих 16 километара стаза, наредне године још 16 и потом 14, довешће до жељених 46 километара пјешачких стаза које могу бити и бициклистичке“, рекао је Ћосић новинарима.

Он је подсјетио да је градска управа у два непрофитна пројекта на Јахорини уложила око 200.000 КМ, чиме је показала да јој је у интересу безбједност гостију, проширење туристичких садржаја, као и унапређење туристичке понуде.

„Да покажемо да је Јахорина не само скијање, него и уживање у природи“, додао је Ћосић.

Немања Вучетић из удружења хотелијера „Јахорина“ рекао је да је укупна вриједност пројекта у који су били укључени Министарство трговине и туризма Републике Српске, град Источно Сарајево, градска развојна и туристичка агенција, Олимпијски центар Јахорина и удружење хотелијера, 105.000 КМ.

„Укупна дужина од 16 километара односи се на двије руте, једна рута се зове Јаворина, дужине 6,6 km, а друга је Олимпијска 9, 6 километара и протеже се кроз најљепше пред‌јеле Јахорине“, навео је Вучетић.

Он је рекао да је поред стазе постављено 20 клупа, као и едукативне табле, идеалне за организовање наставе у природи, те туристичка и планинарска маркација.

„Све критичне тачке смо обезбиједили заштитном оградом, а више од 40 одсто стазе је насуто сјечком, тако да се на стази може шетати и након обилних киша“, нагласио је Вучетић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да садржаји које нуде Јахорина, Равна планина, Романија и сви остали дијелови Српске показују да је туризам грана привреде која се додатно мора унапређивати.

„Ријеч је о садржају који неће директно доносити приходе, већ ће употпунити туристичку понуду и појачати љетње туристичке садржаје. Нема дилеме да Јахорина може да у току зиме задовољи, али морамо развијати љетњи туризам и ово је најбољи начин да то урадимо“, нагласио је Југовић.

Директор Развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да је пјешачка стаза на Јахорини један од четири пројекта које ове године градска развојна агенција имплементира из својих средстава, наводећи да је један од стратешких циљева развоја града Источно Сарајево, управо туризам.

Поводом Свјетског дана туризма данас је на Јахорини отворена пјешачка стаза дужине 16 километара.

Свјетски дан туризма се обилежава у цијелом свијету од 1979. године.

Свјетска туристичка организација је одредила 27. септембар као Свјетски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут ове организације.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare