Otvorena pećina Orlovača za turističke posjete

0

U naselju Sumbulovac, opština Pale, juče je svečano otvoren speleološki kompleks pećine Orlovača za turističke posjete.

Posjete ovom rijetkom primjeru prirodne ljepote sa vodičem planirane su od utorka do subote u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznica za djecu je dvije KM, za organizovane posjete odraslih tri KM, a četiri KM za pojedinačne posjete.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je opština prepoznala značaj svojih prirodnih bogatstava i trudi se da ih valorizuje i sve turističke potencijale pretvori u turističke proizvode.

„Uradili smo led-rasvjetu u pećini Orlovača i osposobili je za turiste koje će vodič upoznati o njenim ljepotama“, rekao je Kovačević i dodao da se opština trudi da stvori ambijent kako bi se i na ovaj način mogla stvarati nova radna mjesta i profit.

On je istakao da je turizam šansa za Pale i da se opština trudi da, osim Jahorine, iskoristi i sva druga prirodna bogatstva i da se na taj način predstavi u najboljem svjetlu.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu opština planira da završi imovinsko-pravne poslove kada je riječ o proširenju puta do pećine i njegova izgradnja, kao i obezbjeđivanje parking prostora.

Kovačević je naglasio da je u saradnji sa italijanskom regijom Pijemonte sproveden projekat uređenja pećinske infrastrukture i okoline. „Ako su Italijani 2012. godine prepoznali pećinu Orlovača kao turistički resurs onda i mi moramo biti svjesni koliko je ovo značajno“, kaže načelnik opštine Pale.

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić podsjetio je da je pećina Orlovača otkrivena 1975. godine.

Samardžić je naglasio da je od 2008. godine opština Pale počela intenzivno da ulaže u infrastrukturu pećine, a 2010. godine je u saradnji sa pokrajinom Pijemonte urađena staza i kuća za turističke radnike, a 2014. godine je otvoren muzej i tada su počela intenzivnija istraživanja.

„Orlovača je izvanredan speleološki objekat, u kojem je živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda, prije 16.000 godina. Kosti pećinskog medvjeda pronađeni su na udaljenosti od 400 metara od ulaza u pećinu. Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša“, kaže Samardžić.

On je dodao da su u pećini, osim ostataka pećinskog medvjeda, pronađeni i ostaci grnčarije stare nekoliko hiljada godina, te istakao da je njen potencijal veliki i da sada ima 560 metara staze za obilazak sa novom led-rasvjetom.

Samardžić je napomenuo da postoji dobra saradnja i sa stranim speleolozima i da su dolazili stručnjaci iz Španije, Italije, Srbije, Hvartske koji su oduševljeni pećinom Orlovača.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević istakla je značaj toga što postoji stalno radno vrijeme za posjete pećini Orlovača.

Inspektor speleologije Miroslav Kurtović naglasio je da je bio na čelu četvoročlane ekipe koja je prvi put 1975. godine došla u pećinu Orlovača, dodavši da su tada išli uskim putevima i da je to bio najkomplikovaniji horizontalni ulazak u pećinu.

On je rekao da su slovenački speleolozi pećinu Orlovača nazvali Postojnska pećina u malom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare