Otvorena Međunarodna konferencija „M-INISTAR“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je otvorena dvodnevna Međunarodna naučno-stručna konferencija Muzika-izvođaštvo, nauka, interdisciplinarnost, stvaralaštvo, teorija, analitika, razvoj -/M-INISTAR/.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da je ovo prava formula za akademsku zajednicu – što više međunarodnih konferencija i povećana mobilnost nastavnog osoblja i studenata.

„Ovo je forma koja garantuje da i univerziteti u Republici Srpskoj idu u pravom smjeru uspostavljanja određenih kriterijuma i podizanja kvaliteta nastave“, istakao je ministar Mutabdžija.

On je podsjetio da ovih dana Univerzitet u Istočnom Sarajevu šalje jednu grupu profesora širom Evrope, po projektu koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Mutabdžija je naglasio da će Ministarstvo podržavati sve oblike mobilnosti nastavnika, a uskoro se može očekivati i podrška aktivnostima mobilnosti studenata.

„Veoma sam srećan što se ovo danas dešava u jednoj od prepoznatljivijih institucija Univerziteta u Istočnom Sarajevu – na Muzičkoj akademiji“, rekao je Mutabdžija.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran Rakić istakao je da je cilj konferencije da se na jednom mjestu okupe stručnjaci sa različitih institucija muzičkog obrazovanja i da se rezultati njihovog istraživanja i rada, koji će biti predstavljeni na konferenciji, objave u vidu zbornika radova.

Rakić je naglasio da konferencija predstavlja izvrsnu osnovu za 167 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Austrije, Rusije, Ukrajine, SAD i Kanade da razmjene iskustva, uspostave kontakte i pronađu brojne načine za saradnju.

U toku konferencije biće održana tri plenarna predavanja kolega iz Rusije i Srbije i koncert Aleksandra Serdara.

Ruski akademik Mihail Imhanjicki istakao je da ovdje žive veoma talentovani ljudi, a harmonika je „ovdje razvijena kao nigdje u svijetu“.

„Ova konferencija je jako važna, jer spaja izvođačku umjetnost, kao i osmišljavanje izvođačke umjetnosti sa muzikološkog aspekta“, rekao je Imhanjicki, čije predavanje će biti posvećeno artikulaciji kao osnovi muzike i svemu što prati taj termin.

Zatvaranje konferencije je sutra u 14.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare