Otvorena manifestacija „Višegradska staza“

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je večeras počela 40. manifestacija kulture „Višegradska staza“, posvećena imenu i djelu nobelovca Ive Andrića.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je na otvaranju da Višegrad ovom manifestacijom njeguje sjećanje na nemjerljivo stvaralaštvo Ive Andrića, afirmišući njegovo djelo među svim generacijama, prvenstveno među mladima.

Malešević je istakao da će se i ove godine „Višegradskom stazom“ pronijeti stihovi, zapisi i životne mudrosti, od onih zapisanih perom Andrićevim do onih koje donose savremeni književni stvaraoci slijedeći njegov primjer.

„Višegradska staza se u Republici Srpskoj sa ponosom organizuje i jedna je od najznačajnijih manifestacija kulture koja, osim književnosti, afirmiše i druge oblasti kulture i predstavlja praznik umjetnosti u Višegradu“, naglasio je Malešević.

On je dodao da „Višegradska staza“ svake godine bogatim i raznovrsnim programom ispreplete brojne događaje, od književnih večeri, promocija novih djela, do izložbi fotografija, dramskih iskaza, a ujedno oplemenjuje ovaj kraj, njegove žitelje i cjelokupnu, književnu i kulturnu scenu Republike Srpske.

Radovan Popović u besjedi o Andriću rekao je da je malo ljudi koji su se u galaksiji Ive Andrića zadržali godinama.

„On je bio čovjek beskrajno zatvoren, delikatan u komunikaciji, imao je onih kojima je otvarao dušu ili povjeravao svoje emocije, radosti i nevolje“, rekao je Popović.

On je posebno istakao ženu koja je najduže opstala u Andrićevom okruženju, a bila mu je saradnik i prijatelj. „To je bila Vera Stojić, koja je do posljednjeg časa Andriću bila na pomoći. U knjizi `Savremeni književni prevodioci Jugoslavije` piše da je Vera Stojić prevodilac sa ruskog, njemačkog i engleskog na srpskohrvatski i sa srpskohrvatskog na njemački“, naveo je Popović.

On je dodao da je Andrić bio ćutljiv i tih čovjek, nije bio kafanski, a mnogi su željeli da ga sretnu da bi mogli reći da su poznavali Andrića.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Slobodan Savić rekao je da će na višegradskom situ vječno ostati Veliki Andrić, njegova „Na Drini ćuprija“ i druga djela, manifestacija „Višegradska staza“, kao i Andrićgrad Emira Kusturice.

„Oni će odolijevati svakom vremenu, prkositi zaboravu i biti putokaz generacijama“, naglasio je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da se staza kojom se večeras korača svake godine oplemenjuje poštovaocima kulture, njihovim mislima i raznolikim idejama, što je čini kvalitetnijom i jačom.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović dodijelila je povelju „Đorđe Pejanović“ za najbolje menadžere u bibliotekarstvu Slavici Gostimirović iz Doboja i Svetlani Đurđević iz Kostajnice, za najbolju biblioteku Narodnoj biblioteci iz Vlasenice i najboljem bibliotekaru Slavici Obrenović Divjak iz Foče.

Odlomke iz Andrićevih djela govorila je glumica Jelena Žigon, a u umjetničkom programu nastupili su Crkveno-gradski hor „Sveti knez Lazar“ iz Priboja i Ivana Žigon.

Prvog dana „Višegradske staze“ održani su 20. susreti bibliotekara Republike Srpske, a otvorena je i izložba fotografija „Suze kroz smijeh“, autora Anđe Bjelić i Ilije Smiljanića.

U Domu kulture otvorena je izložba knjiga „Čigoja štampe“ iz Beograda i „Dabra“ iz Dobrunske Rijeke, a u Gradskoj galeriji Višegrad izložba slika nastalih na prošlogodišnjem Međunarodnom likovnom saborovanju.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ biće završena 5. juna monodramom „Čučuk Stana“, Mirjane Đurđević iz Beograda.

Organizatori „Višegradske staze“, tradicionalne manifestacije kulture, su opština Višegrad, Dom kulture u ovoj opštini i višegradska „Prosvjeta“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare