Otvorena knjižara „Patrijarh Pajsije Knjigoljubac“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Parohijskom domu hrama Svetog Vasilija Ostroškog Istočno Sarajevo otvorena je knjižara „Patrijarh Pajsije Knjigoljubac“ u okviru koje se nalazi i crkvena prodavnica, suvenirnica, vinoteka i kutak za druženje.
„Odlučili smo da se otvorimo prema lokalnim zajednicama, te smo ovaj prostor adaptirali za potrebe crkvene prodavnice iz sredstava koje smo dobili od načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiše Ćosića“, rekao je Srni starješina hrama, jerej Danilo Dangubić.

On je pojasnio da je knjižara dobila naziv „Patrijarh Pajsije Knjigoljubac“ /Janjevac/ koji je bio poznat kao pisac i veliki ljubitelj knjige u vrijeme u koje je Sveti Vasilije Ostroški episkovao Hercegovinom i po kome i hram nosi ime.

„Imaćemo ozbiljan izbor knjiga koji ćemo selektovati prvo teološki jer znamo da se na tržištima pojavljuju razna učenja pod velom pravoslavnih i razne brošure koje zbunjuju vjernike. Knjige koje se budu prodavale biće u tom duhu, duhu misije“, dodao je jerej Dangubić.

On je istakao da nije cilj profit i napomenuo da, kada se duhovno profitira – profitira se na svaki drugi način.

„Prvo ćemo profitirati tako što ćemo osvijestiti pravoslavnu misao našeg naroda“, poručio je jerej Dangubić i dodao da se u ovoj knjižari nalazi sve ostalo što je potrebno vjernicima, od kandila, ikona do vinoteke.

On je napomenuo da ova crkvena zajednica emituje potpuno jasnu teološku misao, potpuno jasan stil teološkog života koji je u duhu vjekovnog predanja učenja Crkve.

„Želimo da pojasnimo to što radimo, zbog toga smo u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i organizovali seriju predavanja po blagoslovu vladike Grigorija“, rekao je Dangubić.

On je naveo da se u posljednjih godinu dana u ovom hramu izmijenilo bratstvo, koje je dobilo privilegiju da služi pri ovoj crkvi.

„Mjesto na kome se okuplja veliki broj vjernika, svetitelj kome je posvećena, značaj hrama koji nosi u Istočnom Sarajevu kao saborni hram nas mlađe ljude obavezuje da se aktiviramo po pitanju života crkve, a život crkve je, u stvari, sveukupni život, odnosno ni samo bogosluženje nije samo obredni čin u hramu ili van njega, Bogosluženje je život u svakom trenutku i aktivnost na svakom polju“, pojasnio je on.

Jerej Danilo je naglasio da se bogosluženje kao centralni dio života Crkve podrazumijeva, ali i da je i služenje ljudima vrsta bogosluženja.

On je podsjetio da su generacije sveštenika marljivo radile u obnovi hrama i da nove generacije moraju nastaviti taj kontinutiet.

On je dodao da je plan da se naredne godine obnovi fasada hrama, postavi podno grijanje u crkvi kako bi vjernici dostojanstveno vršili bogosluženje, te u dogledno vrijeme postavi ograda i formira porta crkve.

„Ovdje bi trebalo da se formira jasna porta hrama, sa kapijama, ne s ciljem da se distanciramo, nego da damo monumentalnost zdanju koje je već monumentalno u duhovnom smislu i vjernicima predstavlja sigurno utočište i zauzima važno mjesto u njihovom životu“, ocijenio je Dangubić.

Ovaj hram kaže on, ne bi trebalo da bude zapostavljen prostor, nego sabirno sočivo Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare