Otvorena izložba “Stećci – svjetska baština”

0
Otvorena izložba

SOKOLAC – Na izložbi “Stećci – svjetska baština”, koja je danas otvorena na Sokocu, izloženo je 27 panoa sa fotografijama ovih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika uvrštenih na Listu svjetske baštine i pratećim tekstovima.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Sokolac Brankica Bašić rekla je da je u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis u ovom mjestu izložen 21 pano sa fotografijama stećaka iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dva iz Hrvatske.

“Među njima su i dvije nekropole stećaka iz Luburić polja, gdje se na lokalitetima Bare i Ploče nalaze ukupno 132 stećka”, navela je Bašićeva.

Ona je naglasila da to nije ukupan broj kulturno-istorijskih spomenika na ovom području, te da će uz odobrenje i uputstva Uneska raditi dalja istraživanja kako bi stećci, koji su utonuli u zemlju, bili zaštićeni od daljeg propadanja.

Bašićeva je istakla da je uloga lokalne Turističke organizacije da obezbijedi te lokalitete i učini ih pristupačnim za sve zainteresovane.

Stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Sokolac Mirjana Simović navela je da je ovo prva od 19 opština u kojima će biti izloženi panoi sa stećcima, koji su Strategijom razvoja turizma u Srpskoj uvršteni među najatraktivnija kulturna dobra.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da je proces nominacije stećaka počeo prije nepunih deset godina u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, te da su, nakon šest godina rada, Zavod za zaštitu spomenika, Savjet ministara, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Unesko izabrali 30 nekropola iz četiri zemlje.

Prema njegovim riječima, na području Luburić polja, kod Sokoca, na lokalitetu Bare nalazi se 51, a lokalitetu Ploče 83 stećka koji su proglašeni nacionalnim spomenicima, a za koje je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Srpske sačinio plan upravljanja i očuvanja.

“Svjetski stručnjaci iz ove oblasti ocijenili su da su dvije nekropole stećaka na Luburić polju, uz nekropole na području Kalinovika, svrstane u najreprezentativnije u kompletnom projektu”, napomenuo je Bjelica otvarajići izložbu.

On je podsjetio da je opština Sokolac za Listu svjetske baštine nominovala i nekropolu na Glasinačkom polju, na području Bjelosavljevića, gdje je nekada bilo više od 700 stećaka, od kojih je više od 300 uništeno.

Alaksandra Mihić iz Ministarstva civilnih poslova BiH rekla je da je ova godina – godina kulturne baštine, u kojoj se širom Evrope organizuju brojni događaji posvećeni tom nasljeđu, s ciljem da se podigne svijest o vrijednosti i značaju te baštine kako kod onih koji donose odluke i rade na njenom očuvanju, tako i kod stanovništva.

U prostorijama Visoke škole za uslužni biznis izložba će biti otvorena do četvrtka, 5. jula, od 9.00 do 19.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments