Otvorena izložba škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade

0
Ar

ISTOČNO SARAJEVO – Izložbom ikona škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske večeras je u Istočnom Novom Sarajevu nastavljena manifestacija „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“.


Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade jerej Mladen Drobnjak izjavio je novinarima da su se rado odazvali na poziv Opštine Istočno Novo Sarajevo da u okviru „Principovih dana“ pokažu šta se to radi u okviru Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade.

Drobnjak je naglasio da su djeca svojim radovima koji su predstavljeni večeras pokazala koliko su napredovala tokom sedam mjeseci.

„Škola ikonopisanja koja je počela da radi u novembru prošle godine ima 60 članova od čega je 40 osnovaca i srednjoškolaca, te grupa od 20 starijih koji su i ranije pohađali slične škole i koji to rade na ozbiljnijem nivou“, rekao je Drobnjak.

On je najavio da će krajem septembra biti održana izložba ikona po uzoru na ikone koje se nalaze u muzejima Mitropolije dabrobosanske, Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu i Manastiru Dobrunu.

Drobnjak je dodao da se i na Palama planira otvoriti škola ikonopisanja, napominjući da je u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske pokrenuta i škola crtanog filma.

„Polaznici ove škole animiranog filma će sa crtanim filmom o Svetom Savi biti učesnici Međunarodnog festivala animiranog filma u Nišu. Ekipa koja radi sa našom djecom dolazi iz niške Škole crtanog filma, a oni su i organizatori festivala“, pojasnio je Drobnjak.

Aleksandra Klisura, student završne godine Crkvene umjetnosti i slikarstva Bogoslovskog fakulteta Foča, koja vodi Školu ikonopisanja u Istočnom Novom Sarajevu, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su polaznici mogli pokazati šta su naučili.

„Djeca su zaista zainteresovana da uče i kroz ikonopis ulaze u vjeru i hrišćanstvo. U početku obično dođu radi slikanja, a kasije se zainteresuju za crkveni život i žitije svetitelja koje slikaju“, kaže Klisura.

Nakon otvaranja izložbe, posjetioci su imali priliku da prisustvuju koncertu kulturno-umjetničkih društava „Slavija“, „Boško Vujadin“ iz Kasindola i „Bratstvo“ iz Vojkovića.

Centralna svečanost manifestacije „Principovi dani“ biće održana sutra na Vidovdan, kada će biti organizovana Vidovdanska akademija i koncert tamburaškog orkestra „Fijaker“ iz Novog Sada.

Predviđeno je i održavanje „Konferencije beba“, kao i turnir u malom fudbalu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare