Otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji

0

Na Ekonomskom fakultetu na Palama otvorena je izložba radova nastalih na 18. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Art simpozijum Jahorina“.

Izloženo je 23 umjetničkih djela i tri skulpture nastale tokom desedodnevne kolonije.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „Art simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je da je na ovogodišnjem sazivu, koji je završen sinoć, učestvovalo 11 umjetnika iz Bugarske, Makedonije, Srbije i BiH.

On dodaje da je ovogodišnja tema „Figura u savremnoj umjetnosti-veliki format“, te da su vajari uradili tri skulture od kojih dvije u kamenu i jednu u drvetu.

Skulpture se postavljene na javnoj površini preko puta Doma zdravlja Pale i u holu Ekonomskog fakulteta.

„Naslikane su 23 slike sa motivima okoline Pale. Korištene su tehnike ulje i akrilik na platnu“, rekao je Savić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović pohvalio je organizatora likovne kolonije jer je okupio eminentne slikare koji su iza sebe ostavili likovne vrijednosti, te najavio da će opština pružiti podršku kako bi se unaprijedio i razvio likovni život u ovoj lokalnoj zajednici.

Dugododišnji učesnik „Art simpozijuma Jahorina“ vajar Mihajlo Gligorić-Gliša kaže da mu je drago što likovna kolonija traje ovoliko godina.

Makedonski slikar Petar Popčev, koji prvi put učestvuje na likovnoj koloniji, kaže da su mu utisci izvanredni.

Likovni kritičar Aleksandar Grandić iz Banjaluke rekao je da je „Art simpozijum Jahorima“ jedna od vodećih likovnih manifestacija kako u Republici Srpskoj tako u BiH.

„S obzirom da traje kratko u odnosu na druge manifestacije ove vrste, Simpozijum je uspio da se nametne kao jedna od vodećih iz razloga što baštini plošni prostorni znak. Ovde imate vajarstvo, sve tehnike plošne umjetnosti i slikarstvo i akvarel i grafiku i crteže“, istakao je Grandić.

Međunarodna likovna kolonija „Art simpozijum Jahorina“ osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, te podsticaj turizma, kako u Republici Srpskoj, BiH, regionu, tako i u svijetu.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španija, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare