Otvorena izložba polaznika Škole ikonopisa

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložba radova polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ pod nazivom „Prvojerarsi – 800 godina u tronu Srpske pravoslavne crkve /SPC/“ otvorena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ Mladen Drobnjak izjavio je Srni da je izložba posvećena proslavi osam vijekova autokefalnosti SPC.

„Izložena su 22 rada koje su radili polaznici škole ikonopisa i prikazani su likovi ahiepiskopa, patrijarha i mitropolita koji su bili na čelu SPC. Ovdje su izloženi samo neki likovi i portreti određenih patrijarha“, rekao je Drobnjak.

On je dodao da su izložena djela rađena u proteklih godinu dana, a izložbu je osmislio profesor Goran Janićijević, mentor u školi ikonopisa i pod čijim rukovodstvom škola i radi.

„U svjetlosti praznika Rođenja Hristovog, kojeg slavimo u ovim blagim i divnim danima, molimo se Bogomladencu Hristu da nas molitvenim zastupništvom naših Svetih otaca sačuva i spasi, naročito za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori“, istakao je Drobnjak.

Aleksandra Klisura, koja radi sa polaznicima škole ikonopisa, rekla je da ona postoji u Istočnom Sarajevu od 2009. godine, a da škola od 2016. godine djeluje u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“.

Ona je navela da su ovom izložbom željeli da daju mali doprinos obilježavanju značajnog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i uspomene na 1219. godinu kada je Sveti Sava postao prvi srpski arhiepiskop.

„Likovi patrijarha 20. vijeka su rađeni na osnovu fotografija, ranijih portreta, a do 20. vijeka su kopije freska iz manastira i crkava i svi su većinom rađeni u većim formatima“, istakla je Klisura, koja je naslikala lik patrijarha Irineja.

Klisura je dodala da je ovo četvrta izložba, a trenutno Centar broji oko 50 polaznika različite starosne dobi.

Izložba će biti otvorena do subote, 18. januara. U kulturnom programu večeras je učestvovao muzički sastav „Katera“.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments