Otvorena izložba o heraldici srednjovjekovnih srpskih zemalja

0

TREBINJE – U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba „Orao, lav i krin – heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja“, čiji su autori Janko Vračar i Dejan Došlić iz Muzeja Republike Srpske, a na kojoj su predstavljeni grbovi 20 najvažnijih srpskih vladarskih porodica.

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović rekao je novinarima da se ovaj centar između ostalog bavi identitetskim politikama koje su važne za Republiku Srpsku, ističući da je Srpska nastala na Kosovskom zavjetu.

„Ovdje se može vidjeti kontinuitet trajanja srpskog naroda na ovim prostorima na cijelom Balkanu, identitet i teritorijalni kao i geopolitički aspekt srpskog postojanja na ovim prostorima“, naveo je Pavlović.

Vračar je rekao novinarima da su na izložbi predstavljeni grbovi 20 najvažnijih srpskih vladarskih porodica od 9. vijeka i roda Vlastimirovića zaključno sa 15. vijekom i sa Brankovićima.

On je naglasio da su izvori za srpsku heraldiku bili pečati, stari novac ili numizmatika i grbovnici koji pokazuju kontinuitet srpske državne misli koja nije prekinuta osmanlijskim osvajanjima.

Došlić, koji je viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, rekao je novinarima da je ovom izložbom predstavljen dio srpske srednjovjekovne prošlosti i to na način zanimljiv za sve uzraste.

Izložba „Orao, lav i krin – heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja“ priređena je u okviru trodnevne manifestacije „Kosovski zavjet-istorija i kultura pamćenja u Republici Srpskoj“, koju organizuje Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske, a ranije je prikazana u Banjaluci.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare