Otvorena izložba mozaika i ikona Dragana Kneževića

0
Otvorena izložba mozaika i ikona Dragana Kneževića

ISTOČNO SARAJEVO – U naselju Tilava u Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvorena izložba umjetničkih mozaika i ikona od mozaika autora Dragana Kneževića.

Autor izložbe Dragan Knežević poklonio je večeras ikonu – mozaik Svete Angeline lokalnoj crkvi, na čemu mu je zahvalio sveštenik Mladen Drobnjak.

Knežević je rekao Srni da je njegov životni put – put pravoslavlja i Svetog Vasilija Ostroškog.

Diplomirani teolog crkvene umjetnosti i slikarstva na Bogoslovskom fakultetu Biljana Elčić ističe da se na mozaicima Dragana Kneževića već na prvi pogled naslućuje senzibilitet obrazovanog, kreativnog i nadarenog čovjeka punog ljubavi.

„Likovi i prizori su jasni, jednostavni i prepoznatljivi. Kada se radoznalo ljudsko oko približi velikom i bešćutnom liku mozaika, razotkriju se prefinjeni potezi svih vrsta, blaga plastičnost postignuta savijanjem linija kamena i stepenovanje boja upotrebom kamenčića u raznim tonovima“, napisala je Elčićeva u predgovoru kataloga ove izložbe.

Profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve za slikarstvo i restauraciju Goran Janićijević naveo je da je umjetnost slika i oblika od početka predstavljala sponu dva svijeta – vidljivog i nevidljivog.

I dok se prvi, pojašnjava on, čovjeku otkriva kroz raskoš i ljepotu prirodnog okruženja, do drugog valja doći.

„Dragan Knežević je u svom životnom i radnom prostoru povezao dve stvarnosti kroz umetničko oblikovanje cilja ka uočavanju smisla. NJegovi mozaički radovi na prvom mestu jesu ikone, a potom namenske kompozicije kao dekoracija određenih arhitektonskih konstrukcija“, ističe Janićijević.

On navodi da su neki mozaici nastali kao ikona krsnog imena porodice, a rađeni su od modula staklene paste izuzetnog kvaliteta, pri čemu kontrasnost i življi kolorit reflektuju iskustvo fotografije.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je Srni da je ovaj projekat realizacija jasne želje ove lokalne zajednice za decentralizacijom kulturnih sadržaja.

„Nije lako uraditi ove ikone i mozaike posvećene crkvi ili drugim živopisnim motivima. Drago mi je da Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo prepoznaje Kneževićev entuzijazam“, naveo je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare