Otvorena izložba „Monografija Istočnog Novog Sarajeva“

0
Otvorena izložba

ISTOČNO SARAJEVO – U okviru Spasovdanskih svečanosti, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorena izložba „Monografija Istočnog Novog Sarajeva“ autora Rajka Paštara, koja kroz 40 fotografija prati nastanak i razvoj ove lokalne zajednice.

Paštar je novinarima rekao da današnja izložba predstavlja samo mali dio foto-monografije o izgradnji Istočnog Sarajeva, koja za cilj ima da pokaže kako je ova lokalna zajednica nekada izgledala, a kako izgleda danas, odnosno, koliko se sve promjenilo i koliko je toga urađeno.

„Ovdje je izloženo oko 40 fotografija, a foto-monografija koja bi trebalo da bude predstavljena za Vidovdan, trebalo bi da sadrži oko 800 fotografija. Tek kada pogledamo ove fotografije, možemo da shvatimo koliko se naša opština promijenila. Imamo srećnu okolnost da takve fotografije postoje i što su sačuvane u veoma teškim vremenima kroz koje je naš grad prolazio“, naveo je Paštar.

Paštar je istakao da na ovoj foto-monografiji radi već godinama, ali da nije bilo sluha kod tadašnjih opštinskih vlasti u Istočnom Novom Sarajevu.

„Kada sam prije tri mjeseca načelniku LJubiši Ćosiću predstavio ono na čemu godinama radim, on je zaključio da bi se od toga moglo napraviti nešto, da bi ostao zabilježen trag i da opština ima neki dokument o svom razvoju, a fotografije to mogu najbolje da pokažu“, rekao je Paštar.

Prema njegovim riječima, prve fotografije nastale su između 1992. i 1993. godine, a pokazuju današnju Ulicu vojvode Radomira Putnika, koja je bila zaštićene cijevima koje su građane štitile od dejstva neprijateljskih snajpera.

On je rekao da mu je u pravljenju foto-monografije pomogao Ivan Trnčić, koji je dronom snimio nove fotografije koje su, kako kaže, najbolje dočarale koliko je u posljednjih nekoliko godina Istočno Novo Sarajevo napredovalo.

Prema njegovim riječima, u uvodu foto-mnografije trebalo bi da budu pokazani i istorijski podaci o tome kako su Srbi živjeli nekada u Sarajevu, gradu u kome su činili znatan broj stanovništva i u kome su ostavili neizbrisivi trag.

U okviru Spasovdanskih svečanosti, sutra će u parku „Gavrilo Princip“ s početkom u 10.00 časova biti održan dan sporta, a dan izvorne pjesme biće održan u Mjesnoj zajednici Toplik-Tilava s početkom u 17.00 časova.

Spasovdanske svečanosti biće završene u nedjelju, 20. maja, služenjem liturgije u Hramu Svetog Varnave ispovjednika na Vranješu u 9.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare