Otvorena izložba ikona „Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske“

0
Otvorena izložba ikona

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorio izložbu ikona pod nazivom „Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske“, koje su oslikali polaznici škole ikonopisa.

Prethodno je mitropolit Hrizostom osveštao i služio molepstvije za početak rada novootvorenih prostorija Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“.

Mitropolit Hrizostom rekao je tom prilikom da je ikonopis, ili živopis, jedna od najljepših likovnih umjetnosti, nešto što je neprevaziđeno do danas.

„Ikonopis je sveta radnja. To nije obično slikanje. To je stvaranje u molitvi. To je razlika između ikonopisanja i svjetovnog laičkog slikanja“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da je ikona uvijek sjećanje na ljepotu Božiju.

„Kada god radimo ikonu sjećamo se blagoslovenog lika koji je Gospod uzeo i pokazao kako treba da izgleda čovjek“, rekao je vladika Hrizostom.

Nakon što je osveštao prostorije Pravoslavnog centra za mlade, visokopreosvećeni mitropolit Hrizostom rekao je da je evidentno da se oko svega što je doro i plemenito, kao što je ovaj centar, okupljaju mladi i nalaze prostora da iskažu svoj dar.

„Daj Bože da bude što više ovakvih centara, u svakoj parohiji“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Profesor na Visokoj školi SPC za umetnost i konservaciju u Beogradu Goran Janićijević, koji u Istočnom Sarajevu rukovodi školom ikonopisa, istakao je da je večeras otvorena izložba rezultat skoro jednogodišnjeg rada 60 polaznika.

On je podsjetio da škola ikonopisa u Istočnom Sarajevu postoji već devet godina.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade paroh novosarajevski jerej Mladen Drobnjak rekao je da će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u naredna tri dana biti izložene oslikane kopije ikona iz Muzeja Stare srpske pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu i Muzeja manastira u Dobrunu kod Višegrada koje pripadaju italo-kritskoj školi.

„Željeli smo da na ovaj način djeci i odraslima pružimo drugačiji pristup umjetnosti i kulturi, da ih na neki način oplemenimo“, istakao je Drobnjak, navodeći je otvaranje prostorija Pravoslavnog centra dodatni podstrek za još veći angažman u radu sa mladima.

On je mitropolitu Hrizostomu kao znak zahvalnosti za podršku u ovom projektu, kao i radu Pravoslavnog omladinskog centra, poklonio ikonu, a mitropolit je sa ikonama koje su oslikali polaznici škole ikonopisa darovao one koji su najviše pomogli u radu Centra.

U okviru programa otvaranja prostorija Centra prikazana je radna verzija animiranog filma „Put Svetog Save“, koja je urađena u okviru škole animiranog filma, koja je od februara do oktobra održana u prostorijama Centra.

Veliki broj prisutnih, među kojima su bili i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, čelnici grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, svojim izvođenjem duhovnih pjesama oduševila je grupa „Ihos“.

Pravoslavni centar za mlade osnovan je prošle godine s ciljem da, prvenstveno mladima, pomogne u duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju.

Sve aktivnosti koje Centar realizuje usmjerene su ka očuvanju tradicije, kulture i civilizacijskih vrijednosti, sa svim elementima hrišćanskog etosa koji je formirao kulturni obrazac na liturgijskom iskustvu Crkve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare