Otvorena izložba ikona Marije Davidović

0

U Kulturnom centru Pale večeras je otvorena izložba ikona akademskog slikara Marije Davidović, koja je organizovana u okviru kulturne manifestacije „Paljansko ljeto 2015“. Ovo je 20 samostalna izložba Davidovićeve, a druga na Palama, gdje je 1997. godine održala prvu.


Davidovićeva je rekla Srni da je izložba koncipirana kao jedna mala retrospektiva jer su tu ikone od početka njenog slikarskog rada.

„Paljansko ljeto“ je četvorodnevna manifestacija, koja je počela sinoć koncertom klasične muzike. Za večeras su planirane izložba ikona i duhovno-poetsko veče oca Serafima, igumana manastira LJubovija, te donatorsko veče za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Posjetioci će sutra uveče moći da vide monodramu „Vuk Stefanović Karadžić“ u izvođenju glumca LJube Božovića.

Autor projekta „Paljansko ljeto 2015“ Maja Žuža rekla je da su Davidovićeva i otac Serafim odvojili neka svoja djela za prodaju, a novac je namijenjen za završetak gradnje hrama Svetog Arhangela Gavrila na Palama.

Žuža je navela da je Davidovićeva izdvojila ikonu Svetog Joakima i Ane u vrijednosti 1.000 KM, koju je kupio privrednik sa Pala Zoran Popić i poklonio Organizaciom odboru „Paljanskog ljeta“.

Ona je istakla da će odbor ovu ikonu dati na poklon hramu u izgradnji.

Otac Serafim na prodaju je ponudio svoje CD-ove sa duhovnim pjesmama, kojih je do sada snimio četiri.

Žuža se nada da će ova kulturna manifestacija, koja se ove godine organizuje prvi put, postati tradicionalna i upotpuniti kulturna dešavanja na Palama tokom „Gospojinskih svečanosti“.

Otac Serafim rekao je Srni da je za večerašnju besjedu odabrao temu „Kako da sačuvamo djecu u ovakva vremena, a i kako da djeca sačuvaju roditelje“.

„Djecu možemo sačuvati ako ih prvo krstimo, vodimo u crkvu i pričešćujemo. Kada tako mali zavole Boga onda je poslije sve drugačije u životu takvog djeteta“, rekao je otac Serafim i dodao da sada i djeca dovode roditelje u crkvu.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare