Otvorena izložba fotografija „Tamo gdje pravednici počivaju“

0
Otvorena izložba fotografija

VIŠEGRAD – U Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu otvorena je izložba fotografija „Tamo gdje pravednici počivaju“, autora Nikole Zajeca, dok će u bioskopu „Doli Bel“ biti prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“, autora Dušana Bastašića.

Dokumentarni film i izložba su priča o Udruženju „Jadovno 1941“, sjećanju na sve postradale u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i borbi da se mjesta njihovog stradanja dostojno obilježe.

Protojerej Dragan Vukotić rekao je da izložba prikazuje stradanje nevinih ljudi.

„Značaj izložbe jeste da se ne zaborave žrtve. Veliki broj Srba ne zna ništa o ovom stradanju, a mi želimo da učimo svoju istoriju, a precima odamo poštovanje“, istakao je Vukotić.

On je podsjetio da u Hramu Svetog cara Lazara bile postavljene izložbe o prebilovačkim žrtvama, te o Jadovnu.

Predsjednik Udruženja „Jadovno“ Dušan Bastašić rekao je da ovo udruženje na razne načine nastoji da otkrije istinu o stradanju Srba 1941. godine u NDH.

„Film govori o svemu što se desilo 1941. godine i onome šta smo mi, potomci žrtava učinili da se ove žrtve nikada ne zaborave“, istakao je Bastašić.

U proteklih osam godina ovo udruženje se bavi iznošenjem istine o stradanju 38.000 Srba u kompleksu logora Jadovno-Gospić-Pag 1941, lociranjem nepoznatih mjesta stradanja, a u tom cilju su na pet lokacija, od deset nađenih jama sa kostima stradalnika, postavljeni pravoslavni krstovi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare