Otvorena izložba fotografija „Kina i mi: priče malih gradova“

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija „Kina i mi: priče malih gradova“, koju su priredili studenti i profesori Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Šef ove katedre Bojana Pavlović istakla je da su na ovom projektu radili zajedno studenti i profesori. „Večeras smo prikazali priče malih gradova iz Kine i iz BiH. Inspiracija za ovu izložbu je jedna popularna pjesma `Priča malih gradova“, naglasila je Pavlovićeva.

Ona je istakla da Katedra za sinologiju postoji od 2011. godine i sadrži osnovne i master studije i ima više od 150 studenata.

„Osim što radimo nastavu, radimo i dosta projekata – promociju kineske kulture, kineskog jezika, a otvorili smo i Centar za dobijanje međunarodnih sertifikata iz kineskog jezika“, rekla je Pavlovićeva.

Student kineskog jezika Doroteja Klačar istakla je da su, osim nje, autori izložbe profesor Bojana Pavlović i student kineskog jezika Sara Pandurević.

„Cilj nam je bio da poredimo trenutke i najljepše detalje BiH i Kine i da vidimo kako žive ljudi u Kini i šta nam je slično, a šta različito“, rekla je Sara Klačar i dodala da nije vjerovala da će naći toliko sličnih detalja koji se vide na fotografijama.

Predsjednik Društva srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske Vesna Grković istakla je da je i ovo način da mladi nauče nešto o dalekoj, ali prijateljskoj zemlji.

Ona je naglasila da je Društvo osnovano prije par godina i okuplja građane Republike Srpske koji su veoma različiti po profesijama i različitim orijentacijama, ali imaju jednu zajedničku crtu – ljubav i poštovanje prema ovoj dalekoj zemlji sa bogatom kulturom.

Grkovićeva je napomenula da su u prošlom periodu radili na uspostavljanju kulturnih, naučnih, obrazovnih veza sa Kinom, za šta je sve veće interesovanje mladih, posebno za učenje kineskog jezika.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo LJiljana Knežević istakla je da već drugu godinu održavaju odlične odnose sa Katedrom za sinologiju i da kroz saradnju sa njima građani mogu da osjete svu blagodeti te saradnje, prije svega, kroz učenje kineskog jezika.

Kneževićeva je naglasila da trenutno imaju četiri grupe polaznika kineskog jezika i da se mogu pohvaliti da su prije par dana prvu grupu polaznika uputili na polaganje kineskog jezika i da će za mjesec dana dobiti prve rezultate i vidjeti koliko su u pedagoškom radu bili uspješni.

Ona je dodala da je Matična biblioteka pokrenula i školu taj-ćija koja se održava četvrtkom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare