Otvorena izložba fotografija posvećena krštenju Rusije

0

ISTOČNA ILIDŽA – Izložba fotografija pod nazivom “Hiljadu dvadeset i pet godina od krštenja Rusije” otvorena je večeras u sali pri hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Istočnoj Ilidži.
Izložba od 50 fotografija jevanđelja, fresaka, krstova, ikona i drugih pravoslavnih relikvija u Rusiji biće otvorena do 27. januara.

Autor i suorganizator izložbe Željko Stojanović podsjetio je na istorijski podatak da je Rusija krštena 988. godine, kada se krstio knez Vladimir, a da je već naredne 989. godine u Kijevu izgrađen prvi hram.

On je istakao da su izvori fotografija iz državnog, privatnih i crkvenih arhiva.

Prema njegovim riječima, ova izložba je samo jedan od vidova saradnje srpskog i ruskog naroda.

Podsjetivši da je prva izložba održana u Brčkom, Stojanović je najavio da bi ona trebalo da bude organizovana u još nekoliko gradova BiH.

Ataše Ambasade Rusije u BiH Ana Ivljeva istakla je da je krštenje Rusije bio ključni momenat u ruskoj istoriji i da je tada počela njena državnost.

Ona je istakla da ruska Ambasada u BiH podržava ovakve i slične projekte.

Nebojša Šešlija iz novoosnovane nevladine organizacije “Centar za obrazovanje i razvoj Istočna Ilidža”, suorganizatora izložbe, najavio je i organizovanje drugih aktivnosti u saradnji sa Ambasadom Rusije u BiH, poput pokretanja kursa ruskog jezika.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač i ataše za štampu Ambasade Rusije Vasilij Duljnjev.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments