Otvorena Fočanska kuća – spona sela i grada

0

FOČA – U Foči je danas otvoren prodajno-promotivni objekat „Fočanska kuća“ u kojoj će na jednom mjestu biti dostupni poljoprivredni proizvodi autentični za ovaj kraj i turistički suveniri, kao i promotivni materijal o fočanskim turističkim destinacijama.
Kroz projekat koji su realizovali Opšta zadruga „Eko“ iz Foče, lokalna uprava i italijanska organizacija Oksfam, individualnim poljoprivrednim proizvođačima obezbijeđen je prostor za prodaju, pa će fočanski sokovi, likeri, čajevi, voćne rakije, sirevi, ajvar, džem, pekmez, med, ali i neobične rukotvorine pronaći lakši put do kupaca, kako turista, tako i lokalnog stanovništva.

Među prvih 12 prodavaca, koji su našli svoje mjesto u „Fočanskoj kući“, je i Bojana Vladičić, koja sakuplja ljekovito bilje na obroncima Zelengore od kojeg izrađuje prirodne sapune, kreme, meleme i ulja, svakodnevno proširujući malu porodičnu proizvodnju.

„Veliko nam je zadovoljstvo što će Manufaktura `Vladičić`, kao mala kućna radinost, predstavljati Foču i na ovakav način. Mislim da će ovo biti dobra promocija i dobra podrška svima nama, jer će turisti i svi zainteresovani moći da kupe sve što Foča nudi“, rekla je Vladičićeva.

Osnivanje „Fočanske kuće“, čija je vrijednost 18.850 maraka, dio je projekta „Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u BiH i Egiptu“, koji realizuje italijanska organizacija „Oksfam“, a njom će gazdovati Opšta zadruga „Eko Foča“.

U projektu je učestvovala i opština Foča sa 30 odsto sredstava, dok je ostatak obezbijedio „Oksfam“.

Načelnik opštine Radisav Mašić je rekao da će „Fočanska kuća“ objediniti poljoprivrednike i biti njihova spona sa potrošačima u gradu.

„Sada je na potezu zadruga, koja ima sve preduslove da ovaj posao dalje razvija. Moraće imati evidenciju svih poljoprivrednika sa količinama koje mogu da proizvedu i da im obezbijedi da odavde ti proizvodi idu na tržište“, rekao je Mašić.

On je dodao da će ovaj prostor služiti i za izložbe slika, književne večeri i druge vrste javnih okupljanja i druženja građana.

„Fočanska kuća“ smještena je na spratu jedne od najstarijih i arhitektonski najljepših građevina u Foči, koja zbog stila gradnje i neimara iz primorja koji su je podigli poznata kao „Dubrovačka kuća“.

Za vrijeme Austro-ugarske, to je bila jedna od prvih srpskih kuća u staroj fočanskoj čaršiji i pripadala je trgovačkoj porodici Hadživuković, a danas je u vlasništvu Vodovodnog preduzeća „Izvor“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare