Otvorena dionica na putu Lukavica – Jahorina

0

U saobraćaj je danas svečano puštena rekonstruisana dionica Jasik-Triangla na regionalnom putu Lukavica-Pale, za šta je 3.250.000 KM obezbijedilo preduzeće „Putevi Republike Srpske“.

Ovu dionicu u saobraćaj su pustili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i vršilac dužnosti direktora preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić.

Dužina dionice je tri kilometra i 900 metara, a urađen je i most dužine 35 metara.

Svečanosti je prisustvovao ministar saobraćaja i veza Srpske Đorđe Popović, te predstavnici republičke i lokalne vlasti.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska pokazala sposobnost da može da investira i da radi, te da je ovaj moderan put, koji ide direktno iz Istočnog Sarajeva, bila želja mnogih generacija.

„Prvi put na ovom mjestu bio sam u februaru 1995. godine, kada su se iz Istočnog Sarajeva iseljavali ljudi, nakon odluke iz Dejtona, kada su se trebali predati određeni dijelovi Sarajeva. Mi smo imali sjednicu parlamenta na Palama, u preduzeću `Koran`. Jedna grupa poslanika obišla je ovdje izbjeglice, koji su danima čekali dalji prolazak. Sada sam ponovo na ovom mjestu, poslije toliko godina, u sasvim drugim okolnostima“, podsjetio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog početka potpune rehabilitacije puta od Pala do Jahorine, koja će, kako je najavio, početi za dva mjeseca.

„Gore ćemo rehabilitovati sve asfaltne površine, te urediti još neke staze, koje će biti potrebne za Olimpijski centar“, objasnio je Dodik.

On je rekao da je strateško pitanje u Srpskoj razvoj infrastrukture, te je najavio i rekonstrukciju magistralnog puta od Zvornika do Pala, koja podrazumijeva treću traku, čime će biti izbjegnute crne tačke i omogućen brži transport.

„U ovoj i idućoj godini više od 200 miliona KM biće uloženo u rekonstrukciju regionalnih i magistralnih puteva. Mi želimo u ovoj godini da iniciramo proces koji će omogućiti investicionu aktivnost podržanu od Vlade i vlasti Srpske koja će iznositi više od 1,5 milijardu KM, na različite načine“, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da će time biti obezbijeđena sinergija drugih investitora jer, kako je rekao, samo dodatna investiciona potrošnja može vratiti privredu i dati joj snagu da pretrpi štetu nastalu epidemijom virusa korona.

Srpski član Predsjedništva uputio je svima čestitke, te istakao da je ovo dokaz da Reublika Srpska može samostalno da uradi najsavremeniji put.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je rekonstruisana dionica bila usko grlo na pravcu od Istočnog Sarajeva do Jahorine, te da je puštanjem u saobraćaj, otklonjen problem cirkulacije i turista i građana sa ovog područja koji su dolazili na planinu.

On je najavio da će za dva mjeseca početi rekonstrukcija puta od Pala do Jahorine, te da će na planini biti napravljen i obilazni put u dužini od dva kilometra.

„Cilj svih ulaganja u ovaj dio Republike Srpske jeste poboljšanje standarda i života ljudi koji ovdje žive“, poručio je Višković.

On je rekao da je cilj i da Srpska svojim investicijama popravi bruto domaći proizvod i vrati nivo privredi koji je bio prije pojave virusa korona.

Višković je najavio znatne investicije za istočni dio Republike Srpske i u narednom periodu, dodajući da će time biti riješen i problem brzih puteva kroz Republiku Srpsku.

„Već se rade kružni tokovi. Rade se usponske trake od Vlasenice prema Han Pijesku, te od Podromanije prema Sumbulovcu“, pojasnio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je najavio i infrastrukturna ulaganja u Hercegovinu, gdje će biti rađen dio puta od Broda na Drini prema Tjentištu, ali i rehabilitacija svih puteva u tom dijelu Srpske.

Višković je rekao da „Putevi Republike Srpske“ u naredne dvije godine, u putnu mrežu kroz Srpsku, planiraju da investiraju oko 500 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić istakao je da je rehabilitaciju i rekonstrukciju dionice Triangla-Jasik finansiralo preduzeće „Putevi Republike Srpske“ iz vlastitih sredstava, te da je Vlada Republike Srpske učestvovala sa 1.100.000 KM.

On je rekao da je ovom dionicom kompletno završen put od Lukavice do Triangle, te da će naredne sedmice biti potpisan sporazum sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem o izgradnji dva kružna toka na Palama u vrijednosti od 1,5 milion maraka.

Načenik opštine Pale Boško Jugović istakao je zadovoljstvo realizacijom investicije, te poručio da je to dokaz da je sve moguće postići kada postoji dobra koordinacija između svih nivoa vlasti u Srpskoj.

Jugović je najavio da će u narednom periodu obaviti konsultacije sa vlasnikom firme „Batagon“, te pokušati napraviti plan za nastavak ulaganja, kako bi radnici koji su otpušteni iz tog preduzeća bili vraćeni na posao.

On je rekao da je opština angažovala advokata koji će zaštititi prava radnika, te da je vlasnik „Batagona“ izrazio želju za ponovnim ulaganjem i eventualnim vraćanjem radnika na posao.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare