Otvorena Deveta revija ruskog filma

2

Deveta revija ruskog filma otvorena je sinoć na Palama projekcijom filma „Razgovor s Putinom“, autora Olivera Stouna.

Reviju ruskog filma na Filozofskom fakultetu otvorio je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Petar Frolov koji je rekao da je film o Putinu gledao prvi put na Sarajevskom film festivalu.

„Film je veoma interesantan, traje mnogo dugo i zbog te dužine morali smo film podijeliti na dva dijela“, istakao je Frolov.

On je dodao da film govori o realnom slici moderne Rusije, gdje je Putin pokazan kao obični čovjek koji odgovara na teška pitanja.

„To je poruka od čega smo mi krenuli na početku devedesetih godina /20. vijeka/, kako je bila srušena Ruska Federacija i gdje smo se sve nalazili. Nadam se da Rusija ide pravim putem jer ima šta da pokaže“, naglasio je Frolov.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Draga Mastilović rekao je da je sreća i zadovoljstvo biti domaćin Reviji ruskog filma već deveti put.

On je istakao i da je ispunjeno obećanje o otvaranju Kutka ruske kulture na Filozofskom fakultetu, uz pomoć Ambasade Ruske Federacije u BiH.

„Ideja Filozofskog fakulteta jeste da se otvori kutak za svaku stranu filologiju koja se izučava na ovom fakultetu. Prošle godine smo to uradili sa kineskom kulturom, ove godine sa Ruskim kutkom tako da se nadam da ćemo tu tendenciju nastaviti i u budućnosti“, dodao je Mastilović.

On je naveo da je Filozofski fakultet na Palama uspio da ostvari dobru saradnju sa dva univerziteta u Rusiji.

Jedan od organizatora manifestacije Željko Stojanović naveo je da Deveta revija ruskog filma jeste urbana tradicija na Palama.

„Ove godine gledaćemo nešto što je traženo i aktuelno, a to je film o Vladimiru Putinu koji je napravljen u intervju formatu. Oliver Stoun je četiri godine snimao taj film i četiri godine pravio intervju sa Putinom, te ga lovio u opuštenim situacijama“, dodao je Stojanović.

Na repertoaru revije nalazi se pet filmova, a film „Razgovor s Putinom jedan i dva“ prikazan je sinoć.

Sutra će u 19.00 časova biti prikazan film „Razgovor s Putinom tri i četiri“, a potom svako veče u isto vrijeme filmovi „Bitka za Sevastopolj“ u režiji Sergeja Makrickija, „Nasljednici“ Vladimira Hotonjenka, dok će posljednjeg dana revije, 24. oktobra, biti prikazan film „Surova romansa“ u režiji Eljdara Rjazanova.

Devetu reviju ruskog filma organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Otvorena?
Pa zatvorena prije vremena. Šta bi, zašto nema više projekcija? Sinoć, došao, malo zakasnio kad tamo nigdje nikoga. Portir kaže, neće više ni biti.

Неповољне временске прилике, веле.