Otvorena 41. „Višegradska staza“

0
Otvorena 41.

VIŠEGRAD – Svečanom akademijom u Domu kulture u Višegradu večeras je otvorena 41. „Višegradska staza“, kulturna manifestacija posvećena imenu i djelu Ive Andrića.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je „Višegradska staza“ jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija koja, osim književnosti, afirmiše i promoviše druge oblasti kulture.

„Svojim bogatim i raznovrsnim programom ona svake godine ispreplete brojne kulturne i umjetničke sadržaje“, dodao je Malešević.

On je istakao da ova manifestacija otvara kulturni prostor svoga kraja ka prostorima opštekulturne vrijednosti i zauzima posebno mjesto na književnoj i kulturnoj sceni Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, otvarajući ovu manifestaciju, rekao je da Andrićevo djelo jednako traje i trajaće među ljudima njegovog duhovnog zavičaja, dok je ljudi i njihovog jezika.

„Naši gosti i učesnici manifestacije okupljeni su da grade svoje misli, ali i da uče od davno rečenih. Višegrađani su predodređeni i ostavljeno im je u amanet da njeguju ono što je Andrić ostavio svom narodu“, kaže Đurević.

On je istakao da se ljepota stvaranja ogleda u tome da umjetnici iz života izdvajaju one pojave koje imaju dublje i opšte značenje, što je i Andrić činio.

„Prema Andrićevom kazivanju, umjetnost ima duboke veze sa životom, a umjetnik stvara nova djela trajne ljepote i neprolaznog značaja i takva je naša `Višegradska staza`“, rekao je Đurević.

Đurević je naglasio da „Višegradska staza“ nije samo put u budućnost, ona je potrebna kao vid komunikacije među ljudima, mjestima i krajevima, te kao podstrek za zajedničko rješavanje svih problema.

„Moramo istrajati na Andrićevoj višegradskoj stazi, a posebno u čuvanju srpskog jezika i kulture. Vjerujemo da će `Višegradska staza` i ubuduće biti mjesto okupljanja književnika, pjesnika i drugih umjetnika i stvaralaca, jer je to naša obaveza prema velikom književniku i umjetniku“, zaključio je Đurević.

U programu akademije nastupio je glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina koji je govorio misli iz Andrićevih djela, kao i Kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.

U okviru „Višegradske staze“, u petak, 29. juna, od 19.00 časova biće održano pjesničko veče na višegradskoj ćupriji, na kojoj će nastupiti učesnici iz Republike Srpske i Srbije, a ove godine svoje stihove govoriće i višegradski pjesnici.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ biće završena u nedjelju, 1. jula, koncertom grupe „Legende“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare