Otvoren tunel Stambulčić

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je danas na Palama otvorio tunel Stambulčić, projekat u koji je Vlada Srpske uložila 17 miliona KM.

„Ovo je još jedan uspjeh svih nas, uspjeh Republike Srpske u cjelini. Ovo je naša pobjeda, dokaz da smo sposobni da pobijedimo izazove da realizujem o velike projekte“, rekao je Dodik na ceremoniji otvaranja tunela.

Dodik je zahvalio svim izvođačima radova i opštini Pale na ovom uspjehu, i izrazio uvjerenje da će novi tunel na Stambulčiću donijeti prosperitet ovom dijelu Republike Srpske.

On je istakao da je Republika Srpska angažovanjem dvije milijarde evra trenutno najveće gradilište u regionu, jer ni Srbija, ni Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, kao ni Federacija BiH nemaju takav obim investicija namijenjenih izgradnji autoputeva, termoelektrana, infrastrukture, bolnica, škola, fakulteta, kao i razvoja turizma, posebno Olimpijskog centra na Jahorini.

Dodik je pozvao sve preduzetne ljude da se uključe u razvoj Srpske, obećavajući da će ih Vlada podržavati u skladu sa zakonom.

On je rekao da to važi i za ideje kao što je izgradnja gondole sa Pala ka Jahorini, pri čemu je potrebno utvrditi ekonomsku opravadnost i propisanu dokumentaciju za sve projekte.

Dodik je podsjetio da je juče u Bijeljini prisustvovao otvaranju savremene Opšte bolnice, vrijede oko 83 miliona KM, od čega je Vlada Srpske uložila oko 70 miliona KM, a da je danas obišao radove na izgradnji moderne putne komunikacije na prevoju Čemerno.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Srpske realizacijom svih ovih i drugih kapitalnih projekata u Republici želi da okupi vrijedne i kreativne ljude i da na taj način pokaže zajedništvo i sposobnost da se Srpska brani, odbrani i razvija.

Odgovarajući na „optužbe bezobraznih i nedobronamjernih“, Dodik je istakao da Razvojni program Srpske obuhvata 650 miliona KM, od kojih je u ovaj tunel uloženo 17 miliona, u Čemerno 70, bolnicu u Bijeljini 70, put Lukavica – Pale devet miliona, u škole i fakultete više miliona KM.

„Želim da i na ovaj način jasno položim račun narodu“, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević zahvalio je predsjedniku Dodiku i Vladi Republike Srpske na istrajnosti u realizaciji ovog strateškog projekta koji je, kako je podvukao, spojio i približio sve dijelove opštine Pale, i koji će u budućnosti značajno skratiti put ka Višegradu i centralnoj Srbiji.

Prema njegovim riječima, putnički i saobraćaj teretnih kamiona i prevoz robe biće višestruko olakšan i mnogo bezbjedniji nego u dosadašnjem periodu kada je korišten stari željeznički tunel, star više od 100 godina.

Direktor „Puteva Republike Srpske“ Nedeljko Knežević prezentovao je tehničke karakteristike ovog modernog tunela, ističući da je dugačak 954 metra, širina kolovoznih traka je 7,1 metar, a pješačkih staza 0,80 metara, dok je visina oko 4,5 metara.

Ceremoniji otvaranja tunela prisustvovao je veliki broj stanovnika Pala i predstavnika političkog i javnog života sa područja opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, kao i predstavnika Srpske u institucijama BiH.

Gradnja tunela počela je još 1990. kada je urađen ulazno-izlazni portal, ali su radovi prekinuti 1992. godine.

Projekat za tunel Stambulčić uradio je prije rata Projektni zavod „Traser“ Sarajevo prema čijoj dokumentaciji je i nastavljena gradnja.

Tunel se nalazi na magistralnom putu M-5, Pale – Ustiprača, a dug je 954 metra.

Vlada Republike Srpske iz Razvojnog programa odobrila je deset miliona KM za nastavak radova na izgradnji tunela, a „Putevi Republike Srpske“ sklopili su krajem novembra 2008. godine ugovor sa „Niskogradnjom“ Laktaši o izvođenju radova, nakon čega je Vlada Srpske obezbijedila dodatnih sedam miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/otvaranje-tunela-stambulcic-2013/] width=[54] height=[54] title=[Otvoren tunel Stambulčić] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}


Dodik posjetio gradilišta gondole Jahorina Express i nove sale OŠ Srbija

Predsjednik Republike Srpske je nakon otvaranja tunela Stambulčić posjetio novu salu osnovne škole Srbije u izgradnji. Radovi na sali za koju je Republika Srbija obezbijedila 800.000 evra ulaze u završnu fazu i sala će uskoro biti otvorena.

Milorad Dodik je zajedno sa rukovodstvom opštine Pale posjetio gradilište gondole Pale – Jahorina „Jahorina Express“ gdje je sa direktorom firme Majnex Veljkom Golijaninom razgovarao o mogućnostima unapređenja projekta.

Ko je prekrstio Stambulčić?

Zahvaljujući nedostatku natpisa na magistralnom putu M-5, kod naroda, a naročito kod studenata koji studiraju na Fakultetu za fizičku kulturu i sport se odomaćio naziv Stambolčić.

Zahvaljujući propustima medija, naziv je zaživio na internetu, a mjesto Stambulčić se pod nazivom Stambolčić vodi i na Google mapama, kao i na Wikipediji.

Neopravdano „krštenje“ toponima koji se pominje i prije Austrougara neće proći. Sjeća li se neko hotela Stambulčić?

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare